Публикация

НЗОК: Нулев ефект от въвеждане на пръстовия идентификатор в болниците

НЗОК: Нулев ефект от въвеждане на пръстовия идентификатор в болниците

Трябва да се изчака решението на съда за отпечатъците, каза д-р Глинка Комитов


Икономическият ефект от въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците от 1 ноември миналата година е нулев.

Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов, който участва в среща по повод оспорването в съда на електронната пръстова идентификация, предаде БТА.

Тя беше инициирана от министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и в нея се включиха представители на Министерския съвет, Националното сдружение на частните болници, Центъра за защита правата в здравеопазването и федерация „Български пациентски форум“. 

Няма отрицателен ефект, но не са намалели хоспитализациите, подчерта д-р Комитов и допълни, че срокът от въвеждането на идентификатора досега е малък и трябва да се изчака поне 6 месеца.

Управителят на здравната каса отбеляза, че в 12 на сто от случаите на регистрация със системата се налага повторно идентифициране на пациента, тъй като онкоболните например имат нарушен рисунък на пръстите си заради химиотерапията, на която са подложени. Придружителите на деца не винаги са едни и същи и се налага пререгистрация.

Становището на НЗОК за отмяна или не на идентификатора е да се изчака решението на съда, допълни д-р Комитов.

Представителите на пациентските организации, на Центъра за защита на правата в здравеопазването, на Сдружението на частните болници също изразиха мнение, че трябва да се изчака окончателното решение на съда, съобщава още агенцията.

Всички участници в срещата отчитат, че няма икономическа полза от въвеждането на идентификатора. Според пациентските организации Министерският съвет може веднага да отмени наредбата, регламентираща въвеждането на идентификатора.

Коментари