Публикация

​​​​​​​Гъбички и пломби в устата може да увредят вкуса ни

​​​​​​​Гъбички и пломби в устата може да увредят вкуса ни

Причините за увреждане на вкуса са свързани с патологията на устата на пациента


Вкусовите рецептори в човешкия организъм различават 4 основни вкуса – сладко, солено, кисело и горчиво.  В последно време японците прибавиха още един  – умами, който е нещо между сладко и солено, характерен е за азиатската кухня и не е особено популярен у нас. 

За всеки от четирите основни вкуса отговаря определена зона от езика ни.  Когато някой получи увреждане на фациалиса -  изкривяване на половината лице, често губи и вкуса в същата половина от езика.

Ние изследваме вкуса предимно при съмнение за някои тумори в мозъка, които могат да притискат лицевия нерв. Едно от първите увреждания, които се получават в такъв случай, е именно загубата на вкус в съответната половина на езика.

Има различни методи за изследване на вкуса. Единият е банален – с капки – солени, сладки, кисели, с различна концентрация. Другият начин е електрогустометрия –  със слаб електрически ток се дразнят съответните зони на езика и се вижда реакцията на пациента,  т.е. при каква сила на тока той усещане. 

Причините за увреждане на вкуса са свързани с патологията на устата на пациента. Една от най-често срещаните причини е т.нар. биметализъм – когато човек има пломби на зъбите си с различен състав. Когато два различни метала са поставени в електролитна среда, между тях протича електрически ток. Макар и слаб, той тече непрекъснато – седмици, месеци, години, като уврежда рецепторите на езика. Тези хора отначало получават тръпнене, щипане и боцкане в езика, а след това може да се стигне и до загуба на вкуса. Такива пациенти дълго време се лутат между различни специалисти, докато не ги изпратят в специализирана лаборатория в Стоматологичния факултет, която изследва електрическите потенциали на пломбите. Ако те са по-големи, пломбите просто трябва да се сменят с пластмасови и така проблемът ще бъде решен. 

Можем да обобщим, че стоматологични проблеми могат да предизвикат увреждане на вкуса.  Също така, ако пациентите имат алергия към някои от стоматологичните материали, може да се получи увреждане на вкуса. Затова в тази лаборатория тестват и чувствителността на хората към материалите, които се използват за пломби.

Друга причина, която може да увреди вкуса, са гъбичните инфекции. Много често хората дори не подозират, че имат гъбички. В последно време на този вид инфекции започва да се обръща голямо внимание, защото се смята, че може да са причина за много проблеми, включително и за появата на наднормено тегло.  Когато човек има прекалено много гъбички в храносмилателния си тракт,  те разграждат хранителни продукти, предимно фибри, които иначе не се разграждат от обикновената флора в червата, и човек напълнява, даже и да не яде много.

Гъбички могат да се развиват и в устната кухина,  като обикновено такива хора имат бели плаки по езика. Той може да е и само със зачервявания или на петна.

Наличието на гъбички може да се установи с микотично изследване, като се вземе секрет от езика и се изследва специално за гъбички.

Човек може да си направи и сам у дома тест за гъбички. Той е много лесен. Слагате чаша вода вечерта до леглото, преди да заспите. Сутринта, като се събудите, събирате слюнката в устата и я изплювате в чашата с вода. След това изчаквате 5 минути. Ако слюнката се разтвори цялата, нямате гъбички. Ако обаче остане на повърхността, а надолу се проточат конци, вероятността да имате гъбички в устната кухина е много голяма. Нормално там не би трябвало да има гъбички, освен при хора с диабет, на продължително антибиотично лечение или пък на кортикостероидна терапия, както и при хора с астма на инхалатори.

Наличието на гъбички може да е и един от ранните признаци при имунокомпрометирани хора с ХИВ инфекция. Откривал съм няколко души с неразпозната дотогава ХИВ инфекция поради промени в орофарингса и в устната кухина и гърлото, дължащи се предимно на гъбична инфекция.  

 

 

 

Коментари