Публикация

Безплатни прегледи за глаукома в София


Безплатни прегледи на пациенти с установена глаукома или със съмнение за заболяването организира болница „Токуда” – София на 13 март.

Специалистите ще приемат от 8:00 до 14:00 часа, след предварително записване на тел. 02/403 4000, уточнява лечебното заведение.

Консултацията включва преглед, определяне на зрителната острота, измерване на вътреочното налягане и оглед на зрителния нерв. Офталмолозите ще дават и препоръки за лечение, когато това се налага.

„Глаукомата е тежко и много коварно заболяване. Тя е най-честата причина за слепота в България и втора в света. Предотвратяването на нейното прогресиране е предизвикателство за всяко общество”, каза д-р Веселин Даскалов, началник на отделението по офтамология в лечебното заведение.

По думите му, за ранното откриване на глаукомата съществено значение имат редовните прегледи при офталмолог поне веднъж годишно, тъй като лечението на това заболяване е възможно само при навременна лекарска намеса.

Д-р Даскалов препоръчва на хората над 40-годишна възраст да се възползват от възможността за очна диагностика, тъй като глаукомата много често протича безсимптомно. В рисковата група са и хората с наследствена обремененост и страдащите от хронична съдова недостатъчност.

Прегледите са част от програмата на болницата по повод Световния ден на глаукомата – 12 март. В рамките на инициативата ще бъде организирана отворена за пациенти лекция „Глаукома и важността на ранното лечение”, която ще се проведе на 11 март от 16:30 часа в аулата на болница „Токуда”.

Коментари