Публикация

От печата: Над 300 нападения над медици за 2,5 години, присъдите най-често условни

От печата: Над 300 нападения над медици за 2,5 години, присъдите най-често условни

Осъдените се броят на пръсти


Според статистиката за последните две години и половина у нас са били нападнати 310 медици, информира в днешния си брой в. „24 часа“. 

Осъдените се броят на пръстите на двете ръце, а най-тежката присъда е 1 година затвор ефективно. Най-често присъдите са условни или глоби. 

Най-пресният случай за нападение над медици е в Стара Загоражена вилняла в спешното приемно отделение на университетската болница, ударила лекарка, счупила част от инвентара. Дежурните извикали полиция, които написали жалба. Нападателката, която видимо била пияна или надрусана, е изпратена за лечение в психиатрията в Раднево. Бързо наказателно производство срещу нея няма да има. Не е ясно дали тя ще стигне до съда, отбелязва изданието.

То припомня и случая от преди 10-ина дни в Омуртаг, където фелдшер и шофьор на линейка, бързайки към болен пациент, бяха нападнати с юмруци от двама мъже заради това, че са отказали помощ при измъкването на закъсал в преспите автомобил.

Инцидентът станал в ромската махала, потърпевшите първо закарали пациентката в болница, а после потърсили лекарска помощ. Нападателите са задържани за 24 часа и са пуснати на свобода.

Въпросът сега е ще има ли кой да се вслуша в призива на 51-годишния пострадал шофьор на линейката Любомир Касабов, който от болничното си легло призова за пореден път за по-бързи и по-строги наказания за нападенията над екипите на Бърза помощ. А това означава най-вече промени в закона, които да предпазят хората от линейките и болничните отделения от тези, които, афектирани или не заради дадената ситуация, решават да си го изкарат върху тях, като ги превръщат в „боксови круши“. 

След това е задължителна и следващата крачка - промяна в мисленето и отношението към работата на медиците, които, без да са свещени крави, трябва да получат своеобразен „имунитет“, докато изпълняват служебните си задължения в името на живота, допълва всекидневникът.

Коментари