Публикация

Безплатни изследвания за ХИВ/СПИН в цялата страна

Безплатни изследвания за ХИВ/СПИН в цялата страна

От началото на годината до 1 февруари в страната са регистрирани 13 нови случая на ХИВ


По повод 14 февруари - Деня на влюбените и виното, започва Вторият етап на Националната антиСПИН кампания, съобщава Министерството на здравеопазването.

Кампанията се провежда за четиринадесета поредна година от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” на здравното ведомство, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, училища и медии.

АнтиСПИН инициативите съчетават изработване на любовни послания и популяризиране на отговорно сексуално поведение. И през тази година активно ще се разгърнат здравни беседи, викторини и дискусии на тема любов и здравословна сексуалност, тематични обучения за ХИВ и други сексуално предавани инфекции предимно сред учащи млади хора и общности с рисково сексуално поведение. 

Медицински екипи ще предлагат доброволно консултиране и изследване за инфекцията с бърз тест в работещите 14 Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ в цялата страна и на терен в училища и в централни градски части.

Утре, 14 февруари, в София са планирани няколко инициативи. Доброволци от клуб С.У.П.Е.Р (част от мрежата Y-PEER за България) ще раздават презервативи и информационни материали в МОЛ PARADISE във времето от 14:00 до 21:00 часа. Те ще информират младите хора за начините на инфектиране с ХИВ и ще ги насочват към анонимно и безплатно тестване за инфекцията. Партньор в събитието ще бъде фондация „Инициатива за здраве“ – София, чиито екип ще предостави на желаещите изследване и консултиране за ХИВ с бърз тест в мобилен медицински кабинет.

Столичната регионална здравна инспекция организира кулинарен конкурс „Любов-Сладка“, в сътрудничество със Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии, и конкурс за най-оригинално изработена „Валентинка“ сред ученици от 85 СУ „Отец Паисий“. Резултатите от конкурсите ще бъдат обявени на тържествена церемония в галерия „Средец”. Ще бъде аранжирана изложба с най-красивите творби и ще се прочетат най-хубавите послания.

Екипът на Центъра за сексуално здраве на сдружение „Здраве без граници“ в София (ул. „Цар Самуил“ № 111) ще работи с удължено работно време - от 13:00 до 19:00 часа, и ще предлага на своите посетители анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ, здравно-образователни материали и презервативи.

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към МЗ от началото на годината до 1 февруари са открити нови 13 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са 2 487.

И през миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже с инфекцията да е над четири пъти по-голям, в сравнение с броя на жените.

Приблизително 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България през 2016 г. са инфектирани по сексуален път.

Всички инициативи в различните градове на страната по повод Национална антиСПИН кампания може да видите в прикачения файл.

Прикачени файлове

initiatives_14_february_2017.pdf

Коментари