Публикация

​​​​​​​Нахранете кожата си  - 10 храни за перфектно здраве

​​​​​​​Нахранете кожата си  - 10 храни за перфектно здраве

Веществата, които поемаме, са толкова важни, както и тези, с които се мажем


Всички искат да имат перфектна кожа, като я мажат с всякакви кремове и лосиони. Това, което много хора не съзнават обаче, е, че храната, която поемаме, е също толкова важна за кожата, както и препаратите, с които я мажем.

Ако искате да върнете часовника назад, НАХРАНЕТЕ кожата си, съветва австралийската диетоложка Катлийн Алом. Тя състави списък от 10 топ храни, които са способни да върнат часовника назад и да накарат кожата ви да заблести отвърте навън.  
 

Киселото мляко съдържа пробиотици, които ни помагат да балансираме храносмилателната си система и да поддържаме здравословно равновесие на чревните си бактерии.  Когато червата работят добре, те усвояват по-добре всички хранителни вещества, от които се нуждае кожата ни. За да направите киселото мляко основен елемент от ежедневното си меню,  постарайте се да замените с него майонезата, сметаната, дресингите за салата. Може да си забъркате и плодово смути с кисело мляко. Старайте се да си купувате натурално или нискомаслено, а не плодово кисело мляко, в което има захар. Тя влошава възпалителните процеси и оттам стареенето на кожата.

Доматите са богати на веществото ликопен, което се бори със стареенето. Естественият пигмент, който прави доматите червени, помага за защитата на кожата от слънчево изгаряне и състаряването й вследствие на постоянното излагане на слънце. Ликопенът се усвоява най-добре от организма, когато е обработен топлинно при готвенето. Така че похапването на доматена паста, доматена супа или консервирани домати може да се окаже дори по-ефикасно от консумирането на сурови домати,  твърди диетоложката Катлийн Алом.

Морковите отдавна се смятат за най-добрите зеленчуци за защита на кожата ви. Причината за това е, че са много богати на бетакаротин, който се трансформира във витамин А в тялото на човека.  Това вещество е много важно за нормалното развитие на клетките и за тяхното възстановяване.  Бетакаротинът също така действа като антиоксидант, който обира свободните радикали, като помага да се предотврати преждевременното стареене. Можете да хапвате морковите както сурови с хумус, задушени или пък рендосани в салатите си.

Вода. Да поддържате добра хидратация на тялото си е едно от най-полезните неща, които може да направите, за да имате сияйна кожа. Дори и малка дехидратация веднага се отразява на начина,  по който изглежда кожата ви. Освен това я усещате особено изсушена.  Пиенето на напитки с кофеин, подсладители или пък плодови сокове не се брои, трябва да пиете вода! Водата хидратира кожните клетки, като позволява да се поемат по-ефикасно хранителните вещества и да се премахват токсините.

Боровинки. В сравнение с другите консумирани плодове, боровинките се класират с най-много точки  като антиоксиданти, които се целят в свободните радикали, увреждащи ДНК. Така те намаляват увреждането на кожата и преждевременното стареене. Боровинките са ниско калорични и са богати на фибри, така че са най-полезната храна за вашата талия, която да си похапвате между основните ястия.

Черен шоколад.  Макар че много жени смятат, че трябва да се въздържат от шоколад, експертите съветват точно обратното. Подчертават обаче, че трябва да се хапва черен шоколад, който е богат на флавоноиди – тип антиоксиданти, които помагат да предоставите на кожата си по-силна защита срещу UV лъчите, които водят до образуването на бръчки.  Шоколадът освен това ви кара да се чувствате по-щастливи. Когато го хапвате, мозъкът освобождава ендорфини – естествените хормони на щастието на вашето тяло. А когато се чувствате добре, вие изглеждате добре.

Цитруси. Всички цитрусови плодове са пълни с витамин С, който е не само полезен за имунитета ви и предпазването от хреми и настинки, но и една от най-важните съставки за грижата за кожата. Витаминът изглажда бръчките, като стимулира производството на колаген, който поддържа структурата на кожата. Колкото е по-голямо количеството на колаген в кожата ви, толкова по гладка изглежда тя.

Изследванията също така показват, че консумирането на повече храни, богати на витамин С, може да подпомогне възстановяването на кожата, увредена от UV лъчите.

Освен цитрусите, богати на витамин С са също ягодите, киви и доматите.

Сьомгата предлага цял набор от омега-3 мастни киселини, които поддържат гъвкави стените на клетките, като позволяват на водата да прониква по-добре в епидермиса – най-горния слой на кожата.  Изследванията също така показват, че ако получаваме твърде малко омега-3 киселини, това може да отключи различни възпалителни състояние като екзема и псориазис.  

Други риби, богати на тези киселини, са риба тон и скумрия.  Диетолозите съветват да хапвате 2 пъти в седмицата мазна риба. Ако не обичате риба, прибавяйте масло от ленено семе към салатите си или хапвайте повечко орехи, за да поддържате кожата си.

Бадемите са богати на витамин Е, друг мощен антиоксидант, който помага за защита на кожата от вредните UV лъчи и други фактори от околната среда.  Бадемите също така са богати на мононенаситени мазнини, най-здравословния тип мазнини, за който е известно, че намалява холестерола и поддържа здрави мембраните на клетките.

Кафяв ориз. Веществата серамиди, които поддържат влагата в кожата ви, се намират в кафявия ориз. За разлика от храните с преработените зърна като бял хляб, пасти и торти, консумирането на пълнозърнести храни не води до големи скокове в нивата на кръвната захар. Другите пълнозърнести храни, които са полезни за консумация, са ръж, царевица, овес и ечемик.  Може да хапвате по 3-4 порции от тях на ден.

Източник: The right balance

Коментари