Публикация

Расте броят на децата пушачи у нас


За последните 20 години броят на децата, които пушат, у нас се е нараснал два пъти, като 20% от тях палят първата си цигара преди да навършат 10 години. Това сочат данните от представителни проучвания, направени през последните години от Националния център по опазване на общественото здраве.

Резултатите потвърждават негативните тенденции и нагласи в областта на тютюнопушенето в детска възраст.

През пубертета пушат предимно момичетата, тъй като свързват вредния навик с отслабването, но след 15-годишна възраст и момчетата стават трайни пушачи.


Резултатите от сходни изследвания в Европа и САЩ доказват, че ако тютюнопушенето не започне в детството, то вероятността това да се случи в по-късна възраст е много по-малка.

Цигарите значително повишават риска от белодробни и сърдечно-съдови заболявания, както и от рак на белите дробове, смятат експерти.


Според проучванията една трета от непушещите млади хора заявяват, че са склонни да пропушат. Учениците днес пропушват на средна възраст около 13 години.

И тази година децата от България ще имат възможност да участват в международния конкурс за рисунка под мотото „Не на цигарите!”, организиран от Министерството на здравеопазването, Националния център за опазване на общественото здраве и Италианската национална асоциация за борба срещу раковите заболявания.

Участниците в него ще се състезават в две групи: деца в предучилищна възраст - от 5 до 7 години, и ученици - от 7 до 11 години.
Победителят ще отиде на екскурзия до Рим заедно с един придружител. Наградените деца от всички държави ще посетят и папа Бенедикт ХVI.

 

 

Коментари