Публикация

Уникална операция в „Св. Екатерина” на младеж със синдром на лешникотрошачката

Уникална операция в „Св. Екатерина”  на младеж със синдром на лешникотрошачката

Интервенцията е уникална за България


За първи път в България съдовите хирурзи на Университетската болница „Света Екатерина“ в София, ръководени от проф. Захариев, извършиха успешна реконструктивна операция при пациент, страдащ от синдрома на лешникотрошачката (nutcracker syndrome).

Състоянието се среща изключително рядко. При него се получава притискане на лявата бъбречна вена – тази, която пренася кръвта, пречистена от левия бъбрек. 

Пациентът, млад мъж на 23 години, е постъпил в болницата с клиничната изява на хематурия (кръв в урината) и силни болки в корема – оплаквания, типични за тази рядка патология, съобщиха от лечебното заведение.

След провеждане на необходимите предоперативни неинвазивни и образни изследвания, е доказана типичната находка за синдрома на лешникотрошачката.

Предвид възрастта на пациента, специалистите са преценили да не прилагат по-несигурните в случая ендоваскуларни техники. След разговор с младежа е предпочетен по-ефективният в дългосрочен план оперативен метод за реваскуларизация (възстановяване на нормалното кръвообращение) на засегнатите кръвоносни съдове на левия бъбрек.

Оперативната интервенция е извършена на 13 февруари, преминала е по приетия лечебен план и е завършила успешно, без да се налага поставянето на изкуствени кръвоносни съдове.

Болният е в стабилно състояние и се възстановява в реанимационното отделение.

Коментари