Публикация

Д-р Илко Семерджиев: Здравната система се нуждае от редизайн

Д-р Илко Семерджиев: Здравната система се нуждае от редизайн

Започнаха преговорите по Националния рамков договор за 2017 г.


В Министерството на здравеопазването официално започна преговорният процес между Надзора на Националната здравноосигурителна каса и ръководството на Българския лекарски съюз, който трябва да доведе до подписването на Национален рамков договор за 2017 г.

Системата на здравеопазването се нуждае от редизайн, за да бъде подкрепена от българското общество. Първите стъпки в тази насока могат да бъдат направени още в НРД 2017“, заяви здравният министър д-р Илко Семерджиев.

Според него е необходимо да се постигне консенсус в условията на приет закон за бюджета на здравната каса за тази година. Заварения дефицит е 124 млн. лева плюс плащания за други осигурителни системи в размер на около 250 млн. лева.

От здравното министерство съобщават още, че е постигнато и първото съгласие - да се добавят 74 млн. лева от резерва на НЗОК за нуждите на болничната помощ и още 8 млн. лева за специализираната извънболнична помощ. С остатъка от резерва ще бъдат покрити другите дефицити.

На преговорите е била договорена и нова мярка за упражняване на контрол от страна на пациента - персонифициран аналитичен финансов документ, издаван с епикризата, който да го информира за извършените манипулации и техните цени в болниците.

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев е настоял да не се прехвърлят средства между отделните пера в бюджета на касата и за своевременни справки за касовото изпълнение.

Страните са били единодушни за недопускане на пръстовите отпечатъци в извънболничната помощ, както и за изчакване на съдебното решение относно приложението на идентификатора в болниците.

Скоро не е имало такъв шанс за договаряне в здравната система и добронамереност от страна на преговарящите“, е констатирал новият председател на Надзорния съвет на НЗОК д-р Михаил Христов.

Здравният министър е оставил партньорите да преговарят насаме с пожеланието да сложат подписите си под нов Национален рамков договор в края на февруари.

Коментари