Публикация

6 причини за често уриниране

6 причини за често уриниране

Затегнат стомах, тревожност или различни инфекции могат да причинят промяна в навиците ни. Честото уриниране може да не е признак за нищо обезпокоително – например в случаите, когато просто пиете много вода или други течности.

 

Как обаче можем да определим кога уринирането е прекалено?


Честотата на отделянето на урината зависи от нашия хранителен режим и  от начина на живот. Като цяло се смята за проблем само ако честото уриниране пречи на ежедневието ви – буди ви по средата на нощта или пък затруднява вашия социален или професионален живот. Ето 6 причини, поради които може да ви се налага да уринирате по-често:

 

1. Затегнат стомах

Може да изглежда странно, че запекът може да стимулира по-честото уриниране, но това действително е така. Ректумът е разположен в съседство с пикочния мехур, така че има много свързващи ги нерви. Твърдите изпражнения в ректума повишават активността на нервите на това място и увеличават уринирането, обясняват от  Mayo Clinic. 

koremni-bolki

2. Тревожност

Ако сте под напрежение, това може да е причина да ви се ходи до тоалетна през цялото време. Според специалисти има 2 типа тревожност, които провокират честото уриниране. При единият повикът да се отиде до тоалетна идва моментално, когато човек е обладан от ужас. При другият човек, който е под напрежение, изпитва усещането, че има нужда да уринира често, без това непременно да е свързано с поемането на по-големи количества вода или течности.

Едно от обясненията за този феномен , е, че когато мускулите ви се свиват от напрежението, те притискат пикочния мехур. Това не означава непременно, че организмът ви създава повече урина. Така че макар че изпитвате нужда да отидете в тоалетната, тя е по-скоро психологическа. 

 

3. Диабет

Диабетът е болест, при която организмът не може да контролира нивото на кръвната захар- Тя също може да причини по-често уриниране. Специалисти на Mayo Clinic обясняват, че това се получава, тъй като натрупването на захар в кръвта изтегля течностите от тъканите и причинява жажда. В резултат на това може да започнете да пиете повече и след това да уринирате по-често от нормалното.

diabet-kruvna-zahar

4. Инфекции

Няколко вида инфекции на пикочните пътища от бъбреците до уретрата могат да причинят по-често уриниране. Когато имате инфекция на пикочните пътища, може да ви се струва, че урината ви изгаря, когато излиза. Освен това може да е мътна, да има кръв в нея или да мирише лошо.

 

5. Камъни в пикочния мехур

Понякога минералите във вашия пикочен мехур могат да се втвърдят в малки бучки или камъчета. И когато те започнат да дразнят мехура, страничния ефект от това може да е често уриниране. Резултатът може и да е друг – затруднено уриниране или пък блокиране на пикочните пътища, усещане за парене или изгаряне, мътна или тъмна урина, или пък наличие на кръв в урината.

 

6. Пикантна или киселинна храна

Пикантната или киселинна храна като доматен сос или цитрусови плодове могат да раздразнят пикочния мехур при някои хора. Това раздразване има различни симптоми при различните хора. Възможно е други храни също да станат дразнители. Според американски лекари това може да са алкохол, изкуствени подсладители или шоколад. 

 

Какво показва урината ни:

  • Урина с пяна – наличие на твърде много протеини. Някои препарати за почистване по тоалетната чиния също могат да накарат урината ви да изглежда по този начин. 
  • Светло жълта – урината е нормална.
  • Тъмно жълта – организмът ви е дехидратиран и не получава достатъчно вода. 
  • Зелена – обикновено е в резултат на синьо оцветяване в напитките и храната.
  • Мътна – показва инфекция в пикочния мехур. Също така често има чувство за парене при уриниране, често уриниране.
  • Тъмно кафява – показва хепатит или други заболявания на черния дроб.
  • Червена – наличие на кръв, която може да се дължи на камъни в бъбреците, инфекции на пикочния мехур или рак. 

Източник: Мedical daily

Коментари