Публикация

Учени: Сексът на 90 често е по-добър от този на 50

Учени: Сексът на 90 често е по-добър от този на 50

Любовта и привързаността устояват на проверката на времето, като при повечето хора сексуалният живот се подобрява след средната възраст


Много двойки остават сексуално активни и на 80,  и на 90 години, показа ново проучване на Международния център за изследване на дълголетието – Великобритания,  пише в. „Дейли мейл“. 

Данните показват, че любовта и привързаността между двойките наистина устоява проверката на времето, като при повечето хора сексуалният им живот даже се подобрява след средната възраст.

Интервюирани били повече от 7000 души над 50-годишна възраст.  Изводите на изследователите са, че има тенденция хората да са сексуално по-задоволени във възрастта над 80 години в сравнение с тези, които са на 50, 60 или 70 години.

С напредването на възрастта двойките се сближават, като ги свързват по-силни емоционални връзки и увеличаваща се съвместимост на сексуалните нужди. 
Макар че двойките правят по-рядко секс с напредването на възрастта, качеството му като цяло се подобрява. 

Учени от Университета на Манчестър и от Манчестър метрополитан юнивърсити  установили осезаема разлика при жените с напредването с напредването на възрастта.  Данните показват, че дамите след 80 години се възбуждат много по-лесно, отколкото тези на 60 и на 70 години. Това се дължи отчасти на факта, че връзките стават по-силни с възрастта, смятат учените.  Друга възможна причина може да е, че пенсионираните двойки не са притеснени от стресовите фактори, които контролират живота на тези на средна възраст, когато децата все още са у дома и може да има възрастни родители, за които трябва да се грижат. 

Изследването, което се казва „Колко дълго ще те обичам?“, установило също така, че хората са по-щастливи, ако имат по-активен сексуален живот, дори когато навършат 90 години. Тези, които се целуват, прегръщат и се галят интимно поне по веднъж на ден, са по-удовлетворени от живота от тези, които са ласкави един към друг едва няколко пъти месечно. 

„Знаем, че много мъже и жени остават сексуално активни през целия си живот и че интимността с напредването на възрастта може да окаже положителен ефект върху цялостното здраве и самочувствие на хората“, коментира баронеса Сали Грийнгрос, главен изпълнителен директор на Международния център за изследване на дълголетието. 

Един от авторите в изследването, д-р Дейвид Ли, обаче подчертава, че всички двойки са различни, и чувството за щастие и удовлетвореност през старостта до голяма степен е свързано с общото здраве на мъжа и жената. 

Източник: В. „Дейли мейл“

Коментари