Публикация

От печата: Болниците ще връчват на пациентите при изписване касов бон

От печата: Болниците ще връчват на пациентите при изписване касов бон

Здравната каса започва проучване на действителната стойност на медицинските услуги


Националната здравноосигурителна каса започва да проучва колко реално струва на болниците лечението, поето от нея. Идеята е да се въведе официално доплащане от пациентите, пише в днешния си брой в. „Сега“.

Лечебните заведения ще дават информация колко им струва всяка манипулация за всеки пациент и ако се окаже, че НЗОК не плаща достатъчно, ще се търсят варианти в системата да влязат допълнително пари.

При изписване от лечебно заведение пациентите ще трябва да получат освен епикризата и документ, който да ги осведомява за пълния списък с извършените процедури и каква е точната им стойност. Във фиша освен цената, плащана от НЗОК, ще фигурира и кешовото доплащане от пациента или от допълнителната застраховка, ако има такива. 

Според управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов фишът за цената на лечението ще даде информация колко трябва да е бъдещото остойностяване на медицинските дейности.

По този начин ще бъде направено следното - основният пакет в медицински дейности да бъде адекватен на събрания финансов ресурс. Ако разберем колко струва и ако тези пари не стигат за финансиране на услугите, има няколко варианта - да се намали здравният пакет, да се увеличи здравната вноска, да се увеличи процентът от БВП за здраве“, обясни д-р Комитов.

Според него обаче тези възможности са малко вероятни и остава последната - да се регламентира доплащането от пациента, допълва всекидневникът.

Идеята пациентът да излиза от болница с фактура за лечението си е на здравното министерство. Вероятно тя ще залегне в Националния рамков договор, който се очаква да бъде подписан до края на месеца.

Коментари