Публикация

Д-р Болтаджиев: Медицинският одит трябва да бъде отделен от МЗ

Според председателя на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев за едни лечебни заведения контролът от страна на държавата е целенасочен, а за други е формален.


Един от най-сериозните проблеми на здравеопазването в България е монополът на държавата. Това стана ясно от димите на председателя на Националното сдружение на частните болници д-р Николай Болтаджиев по време на кръгла маса на тема „Кризите в българското здравеопазване - диагноза и лечение“. Според него държавата едностранно определя правила, които важат за определени лечебни заведения, а за други не.

Д-р Болтаджиев също така посочи, че подобен проблем има и при контрола. Той заяви, че за едни лечебни заведения контролът е целенасочен, а за други е формален. Според него, за да има справедливост в системата е необходимо Изпълнителна агенция „Медициснки одит“ да се отдели от Министерството на здравеопазването. Лекарят добави, че единственият контрол, който трябва да съществува е от страна на пациентите.

По думите на д-р Болтаджиев в момента в здравеопазването цари нормативен хаос. Според него той до голяма степен е провокиран от това, че не се прави предварителна оценка на влиянието на променящите се правила върху системата. Той коментира, че типичен пример за това е въвеждането на пръстовия отпечатък, който се е оказал неефективен.

Сериозни проблеми има и при финансирането на системата, каза още д-р Болтаджиев. Той напомни, че има системно недофинансиране на клиничите пътеки, като посочи, че липсва обективна методика за определяне на техните стойности. Лекарят добави, че публичните средства, отделяни за здравеопазване са малко, а освен това държавата не заплаща пълната здравна вноска за групите граждани, които осигурява. 

Автор: Бойко Бонев

Коментари