Публикация

Нов ядрено-магнитен резонанс ще работи в Пета МБАЛ-София

Освен от пациенти на болницата, ще може да се ползва и от хора с направления


Нов ядрено-магнитен резонанс започва да работи от днес на територията на Пета многопрофилна болница в София.

Апаратът не е собственост на здравното заведение, но ще може да се използва и от неговите пациенти, както и от хора с направления от Националната здравноосигурителна каса, съобщиха от Столичната община.

Ядрено-магнитният резонанс е 24-канален, от най-ново поколение и висок клас модерна медицинска техника. Той е собственост на „Медико-диагностична лаборатория Русе“ ЕООД, която откри нов център по образна диагностика на територията на Пета МБАЛ.

С новия апарат може да се извършва преглед на цялото тяло (онкоскриниг). Магнитно-резонансната томография e несравнима по обективност за преценката състоянието на мозъка, мозъчните стомахчета и обвивки, гръбначния мозък, хипофизата, мускулите на лицето, устата и езика, шията, млечните жлези, черния дроб, панкреаса, жлъчните пътища, простатата, тестисите, матката, яйчниците, тялото като цяло и крайниците му, включително всички стави. Отличава се от всички останали образни изследвания с отсъствието на вредни за здравето йонизиращи лъчения. 

Модерната апаратура дава възможност за изследване на артериите и вените – магнитно-резонансна ангиография на главата и шията, тялото и крайниците без използване на контрастни материи, така също и перфектна оценка на функцията и състоянието на сърцето.

Коментари