Публикация

Международен ден на децата, болни от рак

Омбудсманът Мая Манолова облича пижама в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания


На 15 февруари се отбелязва Международният ден на децата, болни от рак. Целта е да се привлече вниманието на обществеността и отговорните институции към проблемите на онкоболните деца, както и да се припомни, че навременната и точна диагностика, както и адекватното лечение може да спасят живот.

На година у нас се регистрират между 150 и 200 нови случая на детски онкохематологични заболявания. Тъй като няма адекватен регистър, точната цифра не може да се посочи.
Това заяви Петя Александрова от Управителния съвет на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ пред БНР.

Тя отбеляза още, че извън шока от тежката диагноза, проблем, с който родителите се сблъскват от самото начало, е, че част от лекарствата в позитивния списък не се поемат от здравната каса, въпреки че в България детското здравеопазване се води безплатно.

Сдружението има специална дарителска сметка за лекарства, с които снабдява болниците в София, Пловдив и Варна. В ход е и инициатива за изграждане на възстановителен център.

Омбудсманът Мая Манолова и сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ организират днес „пижамено парти“. Събитието ще се проведе в Клуба на омбудсмана на столичната улица „Георг Вашингтон“ 22. 

Не се обръща достатъчно внимание на тези деца и техните родители, трябва да се повиши обществената чувствителност към хората и да им се даде емоционална подкрепа, каза заместник-омбудсманът Диана Ковачева пред националното радио.

Защо пижамено парти? Защото децата, които са болни от тези страшни болести, обикновено прекарват голяма част от времето си по пижами в болниците. Затова в знак на съпричастност към тях и тяхното ежедневие решихме да направим пижамено парти. Има например държави като Холандия, в която днес всички училища са по пижами, поясни Диана Ковачева

Децата на партито ще получат специална златна панделка, символ на съпричастността, утвърден в целия свят.

Защото златото, което минава през огън, прилича на децата, които са болни и които също минават през огън, за да оздравеят, отбеляза още заместник-омбудсманът.

Актьорът Ненчо Балабанов ще прочете специална приказка, посветена на борбата на децата с болестта, а седемгодишната Иванина Атанасова ще дари косата си, за да бъде направена перука за дете с онкозаболяване.

Всяко дете ще получи и играчка от БЧК. 

Омбудсманът планира отделна информационна кампания за повишаване на информираността на обществото за проблемите на тези болни деца.

Коментари