Публикация

Редовните упражнения регулират теглото при жени в менопауза

Редовните упражнения регулират теглото при жени в менопауза

Те са ефективни дори при жени, които дотогава са водили заседнал начин на живот


Ако попитате  жена в менопауза какви са проблемите й, най-вероятно ще ви разкаже, че има горещи вълни и не може да намали тлъстините в областта на корема и като цяло килограмите си.

Ново изследване, направено в Испания, показва, че редовните физически упражнения при жени на тази възраст могат да помогнат за справяне с теглото и за контрола на такива изнервящи симптоми като горещите вълни. Проучването показва, че упражненията са ефективни дори при жени, които дотогава са водили един доста заседнал начин на живот.  

Намаленото ниво на естрогени по време на менопаузата често води до цяла поредица от физически и психологически проблеми, които понижават качеството на живот на жените. Изследването обаче доказва, че когато дамите се включат в разработена за възрастта им програма с физически упражнения, положителните резултати са налице.

В проучването се включили 234 испански жени в менопауза на възраст между 45 и 64 години. Всяка от тях водела заседнал начин на живот поне от 12 месеца преди началото на програмата. Жените участвали в контролирана програма с физически упражнения, която продължила 20 седмици.

След участието в програмата при всички жени  били отчетени положителни промени в краткосрочен и в дългосрочен план както в психологическо, така и във физиологично отношение. Упражненията довели до значително подобряване и на сърдечносъдовото състояние на жените. В допълнение, всяка от тях намалила осезаемо теглото и индекса на телесната си маса, а топлите вълни също били ограничени значително.

Данните от изследването са добра новина за жените, които нямат желание да пият хормони за овладяване на симптомите по време на менопаузата и които търсят немедикаментозни решения, които да нямат странични ефекти.

„Все повече са доказателствата, че активният начин на живот, придружен от редовни физически упражнения, подобрява здравето и качеството на живот при жените в менопауза“, коментира д-р Джоан Пинкъртън, изпълнителен директор на Северноамериканското общество за изследване на менопаузата.

Данните от изследването бяха публикувани в списанието „Менопауза“, издавано от Обществото.

Източник: News medical

Коментари