Публикация

НЗОК и БЛС ще остойностяват здравните услугите с помощта на аналитичен финансов документ

Подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров съобщи, че се планира възстановяването на прякото плащане на търговците на онколекарства.


Който предлага здравната услуга той трябва да каже и каква е цената й. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов по време на кръгла маса на тема „Кризите в българското здравеопазване - диагноза и лечение“. Той напомни, че са правени опити да бъдат определени стойностите на услугите в сектора от страна на Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите, но така и не се е стигнало до някакъв финал. „Тези цени, които бяха направени от МФ не са цените, от които са доволни лечебните заведения“, отбеляза управителят на НЗОК.

Д-р Комитов каза, че ръководството на здравната каса се е разбрало с БЛС в Националния рамков договор за 2017 г. да бъде записано създаването на нов документ, който ще се издава от лечебните заведения. Става въпрос за персонализиран аналитичен финансов документ, в който ще бъдат вписвани всички дейности, направени на пациента. Той ще бъде връчван заедно с епикризата при изписването от болницата. „Срещу всяка дейност ще бъде записвано от самото лечебно заведение каква е стойността й по счетоводни техни записи, за да няма надуване на стойности. Така ще можем да съберем информация от изпълнителя колко струва съответната дейност“, заяви д-р Комитов. Той уточни, че този принцип първоначално ще бъде въведен в болничната помощ, а след това и в останалите сектори на здравната система.

По отношение на това дали ще може да бъдат заплащани реалните стойности на услугите д-р Комитов напомни, че в момента те са разделени на основен и допълнителна пакет. „Има два варианта за да стане основният пакет адекватен на финансовия ресурс. Или той трябва да се свие, но според мен едва ли някой ще вземе такова политическо решение, или ще трябва да се увеличат средствата, които постъпват в сектор здравеопазване“, отбеляза той. По думите му, за да има достатъчно парите за здраве може да се прибегне до три варианта. Първият е увеличаване на  здравната вноска, вторият - увеличаване на процента от БВП за здравеопазване, а третият - въвеждане на доплащането.

„Знам, че има известна съпротива срещу това остойностяване, но за да поискаме повече пари трябва да имаме ясни аргументи и гарантирано качество“, отбеляза подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров. Той обясни, че с въпросния аналитичен финансов документ ще се събере актуална информация за цените на клиничните пътеки според различните болници. „Може да се остойностят преките и непреките разходи и да се сложи база за медицинския труд. В различните болници всеки си формира различна цена. На базата на тези цени обаче може да формираме някаква средна стойност, за да се ориентираме за бъдещите цени на пътеките“, каза д-р Петров.  Той добави, че има начин на болниците да бъдат спестени много от разходите. Според него е необходимо в медицинските стандарти да бъдат премахнати изискванията за задължителни структури, които те трябва да притежават. По думите му те трябва да бъдат заменени със задължителни критерии какво трябва да се върши, в какви срокове и от какви специалисти.

Д-р Петров също така съобщи, че НЗОК обмисля връщането на прякото плащане на търговците на онколекарства. Според изчисленията на касата това би спестило около 1-2 млн. лв. на месец и ще намали проблемите с паралелния износ на лекарства. 

Коментари