Публикация

15 февруари - Международен ден на деца с онкологични заболявания

15 февруари  - Международен ден на деца с онкологични заболявания

България активно участва с инициативи по повод 15 февруари - Международен ден на децата с онкологични заболявания


На днешния 15 февруари се отбелязва Международният ден на децата с рак. Според медицинските статистики, ежегодно в света 200 000 деца заболяват от рак, а около 100 000 умират от коварната болест, най-вече защото нямат възможност да се лекуват.

Около 70% от малките пациенти оживяват, благодарение на съвременните методи за лечение, а още приблизително 20% биха могли да оцелеят, но умират, поради липса на средства, донорска кръв и квалифицирана медицинска помощ.

Международният ден на децата, болни от рак не е ден на отчаяние, а празник на надеждата и победата за малки и големи, лекари и здравни работници, родственици и близки на преборилите се, и борещи се заболели, както и на всички онези хора, които не са безразлични към чуждото нещастие.

Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания"  ( http://www.decaohz.org/?cid=4 ) е създадено от родители на деца с тежката диагноза. В България, средно на година, се разболяват между 100 и 150 деца на възраст от 0 до 18 г. С прилагането на съвременните методи на лечение и при наличие на всички необходими лекарства, се постига дълга ремисия - до 5 години - при деца с левкемия. А шансовете за пълно излекуване са между 65 и 85 %. В България има много проблеми, свързани с лечението на онкохематологичните заболявания при децата. Но въпреки всичко, децата се борят упорито за живота си и успяват да преодолеят болката, невъзможността да се занимават с любимите ежедневни неща, да ходят на училище и да се срещат с приятелите си. Много често те са по-силни от нас.

Прочети още : https://www.actualno.com/healthy/15-fevruari-e-mejdunarodnijat-den-na-deca-s-onkologichni-zaboljavanija-news_593886.html
© Actualno.com

Коментари