Публикация

Дете със счупено бедро ходи свободно само ден след операция от специалистите на МБАЛ "Бургасмед"

6-годишният Галин пада от третия етаж, докторите успяват да го стабилизират и той пак ще може да рита топка и да тича след тежкото счупване.


Професионалистите от МБАЛ  „Бургасмед“ извършиха уникална ортопедична операция на 6-годишно момченце, което при падане от 3-тия етаж чупи бедрената си кост по ужасяващ начин.
Два дни след процедурата, извършена от д-р Анатоли Пацов – началник  на отделението по ортопедия и травматология и екип, детето вече ходи само – постижение, което при нормални обстоятелства и такова счупване не би било възможно в следващите 2-3  месеца.

„Извършихме специална оперативна интервенция, която  цели веднага след процедурата самостоятелно предвижване. Това вече е факт и малкият Галин, ден след операцията, вече ходи без патерици и външна помощ. Той беше паднал от третия етаж. Когато пристигна тук беше със счупен горен крайник в областта на гривнената става (която в момента е гипсирана) и дясната бедрена кост. Първо стабилизирахме общото състояние на детето след като установихме нараняванията  на органите в корема, гръдния кош и главата след сериозния инцидент. Когато се уверихме, че живота му е вън от опастност извършихме оперативната интервенция, която продължи около 2 часа”, разказа д-р Пацов.

Операцията на 6-годишния Галин е направена с цел детето да може да се движи непосредствено след това. Според ортопеда след добре свършена работа не е нужно да се прави  имобилизация на крайника.
„Сама по себе си операцията е изключително прецизна. Чрез мини инвазивни похвати се достига до счупената кост и тя се възстановява по анатомичен начин. Разбира се,  обаче това не е единственото необходимо условие за възстановяването на пациента-нужна е съвместна работа на нашия екип,  анестезиолозите и професионален рехабилитатор, който е на разположение в отделението по ортопедия и травматология в МБАЛ "Бургасмед" и в момента работи активно с Галин. Всяко едно от тези звена трябва да работи в синхрон с останалите, за да може пациентът да се раздвижи максимално рано и да няма проблеми в бъдеще”, обясни специалистът.

Прогнозите за 6-годишното момче, чието семейство на 26 януари претърпява ужаса да види детето си да лежи безпомощно на земята след 10 метрово падане, са добри. Още след месец той ще може да се върне към стандартния си начин на живот – да играе навън, да бяга, да играе футбол и най-важното – да се движи свободно без да изпитва болка.

Коментари