Публикация

​​​​​​​Учени: Ударите с глава на топката във футбола може би увреждат мозъка

​​​​​​​Учени: Ударите с глава на топката във футбола може би увреждат мозъка

Травмите по време на професионалната кариера са свързани с развитието на деменция на по-зряла възраст


Постоянните удари с глава на топката по време на дългата кариера на професионалните футболисти може би са свързани с дългосрочно увреждане на мозъка, твърди ново научно изследване, направено във Великобритания.

Проучването, което е първо в тази насока, следва дългогодишни твърдения, че играчите, които дълги години удрят топки с глава, са по-склонни да развият деменция с напредването на възрастта.

Изследователи от Юнивърсити колидж Лондон и Университета на Кардиф изследвали мозъците на 5-има бивши професионални футболисти и един футболист аматьор. Средно те играли активно футбол в продължение на 26 години и всички развили деменция след 60-годишна възраст.

При извършването на аутопсии след смъртта им при 4-ма от бившите футболисти учените открили следи от мозъчно увреждане, наречено хронична травматична енцефалопатия. Това увреждане се свързва със загуба на паметта, депресия и деменция. Подобни случаи са наблюдавани и при други спортове, при които има контакт с главата.

„Когато изследвахме мозъците на тези футболисти, видяхме същите промени, които се наблюдават при бивши боксьори. Това са промени, които често се свързват с многократни мозъчни травми“, обяснява проф. Ню Морис от Юнивърсити колидж Лондон. „За първи път при изследване на група футболисти показваме, че има налице данни за това, че нараняванията на главата, които се случват на по-млада възраст, очевидно допринасят за развитие на деменция на по-късен етап“.

В изследването, публикувано в сп. Acta Neuropathologica, авторите ясно подчертават, че не са анализирали риска от удари на топка с глава при деца. В същото време експертите обясняват, че хора, които играят футбол за удоволствие, едва ли ще имат проблеми заради ударите с глава.

След излизането на изследването Британската фитболна асоциация коментира, че ще проучи въпроса детайлно.

Доун Асъл, дъщеря на известния нападател на отбора на Англия и Уест Бром  - покойния Джеф Асъл, заяви, че е било „очевидно, че неговата деменция е свързана с футболната му кариера“.

Нападателят Джеф Асъл печели 5 купи с отбора на Англия и участва във финала на Световното първенство по футбол през 1970 г.  

Джеф Асъл почина на 59-годишна възраст, страдащ от ранно развила се деменция. Медицинското изследването на смъртта му през 2002 г. установи, че честото удряне с глава на тежката футболна топка е допринесло за травмата на мозъка му, припомня Би Би Си.  

Доун Асъл разказва, че баща й бил 55-годишен и в прекрасна физическа форма, когато при преглед лекарите поставили диагноза ранна деменция.

Няколко години по-късно, в края на живота си, Джеф Асъл „вече дори не знаеше, че някога е бил футболист. Всичко, което футболът му беше дал, след това му го взе обратно“, разказва дъщеря му.

В изследването има обаче и други данни, които допълнително усложняват нещата. Така например всеки от изследваните мозъци на футболисти показва признаци на алцхаймер. Освен това има промени в кръвоносните съдове, които също така биха могли да доведат до деменция.

Изследователският екип смята, че най-вероятно комбинация от фактори е допринесла за развитието на деменцията при изследваните футболисти.

Учените също така признават, че тяхното проучване не може категорично да докаже връзката между футбола и деменцията. Те призовават за по-мащабни изследвания, които да проследят какво е състоянието на мозъка на футболистите в един по-дълъг период от време.  

Източник: Би Би Си

Коментари