Публикация

Личните лекари прекратяват протестите от утре


Общопрактикуващите лекари преустановяват от утре ефективните си протестни действия.

Решението е взето от Управителния съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, съобщи неговият председател д-р Любомир Киров.

Навсякъде обаче регионалните структури остават в стачна готовност.

„Към момента е изпълнено основното искане, което имахме – да бъдат изплатени средствата за януари за извършената от нас дейност и разликите в потребителските такси на пенсионерите за последните три месеца на миналата година. Не навсякъде това е станало, но се очаква до края на деня да се случи. Зорко ще следим дали ще се спазят дадените от премиера и неговите съветници обещания”, посочи д-р Киров.

Общопрактикуващите лекари искат запазване на преференциалните цени за наемане на кабинети и да се увеличат регулативните стандарти. Те настояват и да не се приема предложенията на НЗОК за промяна в Наредбата за диспансеризация и профилактика, особено в частта „Профилактични прегледи”. По думите на председателя на НСОПЛБ, „тази промяна ще осакати създадената добра система и ще лиши пациентите от изследвания и други дейности за диагностициране и скрининг за социално значими заболявания”.

„Ако някой си мисли, че може да заплашва лекарите, това е несериозно. Не ни е страх от проверки, защото сме проверявани доста, и това не е основание за нашите протести”, подчерта д-р Любомир Киров.

Той допълни, че всякакви инсинуации за политически сценарий на стачката са лъжа и нямат нищо общо с истината.

Според него не е вярно и че има недостиг на средства в здравния сектор – в големия резерв на касата в БНБ има 860 млн. лева.

Д-р Киров категорично заяви, че не приема оправданията, че здравната вноска се увеличава с 2 % заради лекарите.

„Вдигането на вноската е илюстрация на идеен дефицит, липса на идея какво и как да се прави. А може да е симптом и на друго състояние – височинна болест на тези, които правят здравната, финансова и друга политика”, допълни председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Коментари