Публикация

Над 700 души у нас чакат за бъбречна трансплантация


Приблизително 720-730 души са в листата на чакащите за бъбречна трансплантация у нас. Над 3000 души са на хемодиализа, съобщи Иван Димитров, секретар на Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания.

Основният проблем, пред който са изправени бъбречно болните пациенти у нас, чакащи присаждане на орган, е некачествената хемодиализа.

Иван Димитров посочи, че при пациенти, които са повече от 4-5 години на хемодиализа, започват необратими увреждания, което подлага на риск живота им, като прави трансплантацията безсмислена.

Тревога у пациентите буди и фактът, че има забавяне на търговете за медикаменти и консумативи, което подлага на риск здравето и живота на болните, както и че единственият критерий при избора е цената.

„В България се взема най-евтиният продукт. Не се отчита, че всеки организъм е индивидуален и има нужда от индивидуално лечение”, посочи секретарят на АПБЗ.

По повод Световния бъбречен ден – 11 март, от асоциацията призоваха обществото да се замисли върху проблемите на пациентите с бъбречни заболявания, за донорството, за това, че никой не е застрахован да изпадне в положението на чакащите за животоспасяваща трансплантация пациенти.

Коментари