Публикация

Имунотерапията – следващата линия на борба с рака

Имунотерапията – следващата линия на борба с рака

При нея има по-добри реакции на организма на болните и по-малко странични ефекти


Онкологичните заболявания са сред водещите причини за заболеваемостта и смъртността по света, всяка година приблизително 14 милиона души се разболяват от рак, обобщава Световната здравна организация. Прилагат се различни видове лечение, което е с променлив успех.  Имунотерапията излиза на преден план сега като обещаващо ново развитие в лечението на рака, смятат много специалисти.

Традиционно онкологичните заболявания се лекуват с 4 вида тератии – хирургия, радиотерапия, химиотерапия и хормонално лечение, обяснява американският медицински онколог д-р Даниел Воробьоф.  Сега специалистите вече прибавят към тази група и имунотерапията – метод, който се използва за лечение на тумори като меланомата.

Това, което прави имунотерапията по-атрактивна от другите методи, е, че има по-добри реакции на организма на болните и значително по-малко странични ефекти, обяснява проф. Нир Пелед, пулмолог и торакален онколог от Израел.

Как действат имунотерапевтичните лекарства?

Докато другите терапии атакуват тумора, имунотерапията атакува „домакина“ на заболяването, обяснява д-р Воробьоф. Другите видове лечения като химиотерапията или радиотерапията се стремят да отровят туморните клетки, а имунотерапията цели да стимулира и подкрепи собствената имунна реакция на организма, която да унищожи раковите клетки.  

Туморните клетки са различни от здравите, тъй като притежават анормални протеини (антигени), които могат да бъдат засечени от имунните клетки. Туморните клетки обаче могат и да не бъдат открити от имунната система, ако имат много ниски нива на антигени. Затова имунотерапевтичните средства целят да помогнат на имунните клетки да разпознават раковите. Има няколко типа имунотерапевтични средства.

Странични ефекти при имунотерапията

Недостатъците на имунотерапията са, че не всички пациенти реагират на лечението по един и същи начин. Страничните ефекти при този тип лечение трябва да се следят внимателно и да се обръща внимание на пациентите за тях, съветва д-р Воробьоф.

Някои от страничните ефекти включват:

  • Възпаление на щитовидната жлеза
  • Кожни обриви
  • Диария
  • Треска
  • Гадене
  • Повръщане

Когато лекарите и пациентите са наясно със страничните ефекти, те могат да се справят с тях, щом се появят, обяснява д-р Воробьоф.

Бъдеще на имунотерапията

Макар че в много от случаите онкозаболяванията завършват с фатален край, през последните няколко години има надежда заради нови и осъвременени видове лечение като имунотерапията, коментира проф. Пелед. Американската администрация за храните и лекарствата досега е одобрила 15 имунотерапевтични препарата за лечение на рак от 2011 г. насам.  

За имунотерапията се заговори сериозно на годишната конференция на Американското общество за клинична онкология през 2015 г. в Чикаго. Тогава терапията бе коментирана като нова ярка светлина в опитите за борба с рака. Рой Хърбст, който оглавява центъра по онкология към университета „Йейл“, коментира тогава, че резултатите от имунотерапията са „впечатляващи“, като според него това лечение е коренна промяна в начина, по който се гледа на онкологията, припомня изданието Health24.

През август 2015 г. нов клас имунотерапевтични препарати, наречени чекпойнт инхибитори, бяха одобрени в САЩ за лечение на меланома и рак на белия дроб. Година по-късно, тези лекарства вече са допълнително одобрени и за лечението на 4 други вида рак  - на пикочния мехур, рак на главата и врата, лимфом на Ходжкин и рак на бъбреците, обобщава докладът на Американската асоциация за изследвания на рака.

Източник: Health24

Коментари