Публикация

Годишните си награди връчва Плевенската фондация „Св.Иван Рилски”

Годишните си награди връчва Плевенската фондация „Св.Иван Рилски”

За пет години от учредяването на фондацията са върнати усмивките на 960 социално слаби възрастни хора от плевенско, както и са дарени силиконови импланти на 7 жени с карцином на гърдата


Плевенската фондация „Св. Иван Рилски” ще връчи годишните си награди на 7 март,  в столицата. Това съобщи  управителят и учредител на фондацията д-р Елиза Георгиева. Тя подчерта, че наградите се присъждат на хора с доказан професионализъм и активна обществена дейност в сферата на здравеопазването. Лице на тазгодишното събитие ще е Веско Ешкенази, концерт-майстор на Кралски Концертгебау оркестър – Амстердам, на чиито изпълнения ще могат да се насладят гостите на официалната церемония.

Д-р Георгиева подчерта, че областите, в които ще бъдат връчени отличия, са  образна диагностика, онкология, онкохирургия, дентална медицина,  психология, пациентска организация, за  здравна журналистика, благотворителност и приятел на фондацията. Досега носители на приз в отделните категории са били известният онколог проф.д-р  Иван Черноземски, Йорданка Фандъкова, Гери Дончева, Силвия Кацарова и други.

Доброто в българското здравеопазване трябва да се показва и награждава, това е и нашата цел  за връчването на наградите, подчерта д-р Георгиева и допълни, че в страната има прекрасни лекари, които заслужават признание.

Всеки от наградените ще получи пластиката „Благотворение” на скулптора и живописец Венцислав Василев, изработена специално за годишните награди на Фондация „Св. Иван Рилски – Плевен”. Пластиката представлява фигура на жена, чиято коса прелива в издигнато сърце и е символ на красивата женственост и сила на дамите, преминали операция от рак на гърдата.

За първи път тази година ще се организира и благотворителен базар по време на церемонията, каза Даниела Кермова, психолог към фондацията. Изделията, които ще се предлагат са изработени и дарени от ученици от ОУ „Д-р  Петър Берон“, плевенската художничка Вяра Савова, ръчно изработени гривни от естествени камъни от членове на групата за подкрепа на жени с карцином на гърдата към фодацията. Авторски снимки  на благотворителния базар ще предостави и д-р Елиза Георгиева.

Тя допълни, че за петте години от старта на благотворителната си дейност Фондация „Свети Иван Рилски“ е дарила 960 зъбни протези на нуждаещи се хора от Плевенска област.

В другото направление, в което работи фондацията – даряване на силиконови импланти на жени с карцином на гърдата, са подпомогнати финансово и са  осъществени седем реконструктивни операции на жени с карцином на гърдата.  Следващата седмица имаме планирана и осма реконструктивна операция, като пациентката е млада жена от Плевен, каза още д-р Георгиева.
Тя благодари на всички спомоществователи на Фондация „Свети Иван Рилски“, участвали в благотворителните балове и търгове. Защото всичко, което успяхме да реализираме през тези пет години, се случва изцяло с тяхна помощ, допълни управителят на Фондацията. Управителят на Фондацията разкри, че мобилният дентален кабинет ще продължи дейността си и през тази година, като в обиколката му ще бъдат включени още населени места. Идеята ни е да посетим колкото се може повече места и да сме полезни на още повече хора, допълни д-р Георгиева.

Коментари