Публикация

Пушачите са по-застрашени от инфекции при операция на колянна или тазобедрена става

Пушачите са по-застрашени от инфекции при операция на колянна или тазобедрена става

Всяка година, през която пациентът е пушил в миналото, допълнително увеличава риска от повторна операция


Тютюнопушенето увеличава риска от инфекциозни усложнения и повторна операция при пациенти с подмяна на колянната или на тазобедрената става, установи ново проучване в САЩ.

Данните от изследването, публикувани в The Journal of Bone & Joint Surger, показват увеличен риск от септични възпаления при пушачи в сравнение с непушачите.

Всяка допълнителна година, през която пациентът е пушил в миналото, допълнително увеличава риска от повторна операция, обяснява д-р Матю С. Остин от Института „Ротман“ към университета „Томас Джеферсън“, Филаделфия.

Изследователите проучили как годините тютюнопушене влияят на риска от повторно приемане в болница сред пациенти, подложили се на цялостна смяна на колянната или на тазобедрената става. Изследвани били данните за 15 264 души, подложили се на операции между 2000 г. и 2014 г.  

В периода на операциите 9% от пациентите продължавали да пушат, 34 процента били спрели цигарите, а 57% били непушачи. Като цяло – пушачите били по-млади от непушачите, като средната възраст била 58 години за пушачите срещу 63 години за непушачите. При пушачите се наблюдавал по-голям процент определени респираторни и сърдечносъдови заболявания.

Неизбежният риск от повторно оперативно отваряне заради усложнения в рамките на 90 дни бил нисък – 0,71%. Опасността обаче била значително по-голяма при пациентите, които продължавали да пушат и след операция а - 1,2%, в сравнение с 0,56% при непушачите.

След като били взети под внимание други фактори, пушачите продължавали да бъдат с 80% по-застрашени от повторна операция в сравнение с непушачите. От друга страна, опасността от повторна интервенция в рамките на първите 90 дни се увеличавала с всяка година тютюнопушене, дори ако пациентът вече бил отказал цигарите.

„Ако тютюнопушенето се свързва с повишен риск от повторна операция, тогава може би е разумно лекуващият лекар да включи пациента в програма за спиране на цигарите преди операцията за цялостна смяна на ставата“, пишат в заключение авторите на проучването.

Ще са необходими обаче по-нататъшни изследвания, за да се определи дали спирането на тютюнопушенето преди хирургическата интервенция от такъв тип  ще намали рисковете от повторна интервенция.

Източник: News Medical

Коментари