Публикация

Среща на ректорите на висшите медицински училища с министъра на образованието и науката

Среща на ректорите на висшите медицински училища  с  министъра на образованието и науката

Среща на ректорите на висшите медицински училища с министъра на образованието и науката - 16-ти февруари, 2017: "Няма намаление в бюджетите на медицинските университети в страната" - обяви министър Денков


"Има недостиг на медицински кадри и определени специалности в медицината" - това заяви служебният министър на образованието и науката Николай Денков на брифинг след срещата с ректорите на Медицинските университети в България.

Проф. Николай Денков беше категоричен, че не е съгласен младите медици да бъдат задължавани да работят минимум 5 години в България, след като завършат. "Това ще накара много кандидат-студенти да кандидатстват медицина в чужбина, а не у нас. Стимулите работят по-добре от подобни насилствени методи", категоричен беше проф. Денков, цитиран от Канал3.

"Готови сме да помогнем с това, което сме постигнали като позитивни резултати. Проблемите в системата са много. Сега виждаме, че има визия и желание за справяне с тях", заяви в отговор проф. Славчо Томов, ректор на Медицински университет-Плевен.

На срещата е била обсъждана и орязаната субсидия на студентите медици, както и проблемите с приема и издръжката на бъдещите лекари. Субсидията беше намалена от 6514 лв. на 5890 лв. преди месец след промяната на Постановление №162 на Министерски съвет.

Според министъра обаче няма намаление в бюджетите на медицинските университети в страната. Само в два се е получила разлика в бюджета под 1% спрямо миналата година, а в останалите има увеличения на субсидията. Нетно парите за тези университети са повече през 2017 г., пише "Дневник".

В Медицински университет-Пловдив субсидията е по-малка с около 47 хил. лв., но остатъкът на университета от миналата година е над 20 млн. лв. В МУ-Плевен намалението е 12.2 хил. лв. при преходен остатък 12.5 млн. лв.

Увеличения има в университетите в София и във Варна - с 1.56% и 8.35%., което за софийския МУ е над половин милион повече, а за варненския - 14 млн. лв. И там остатъкът от 2016 г. е милиони левове - 90 млн. за София и 12 за Варна, допълва "Дневник".

Коментари