Публикация

Безплатни прегледи при кардиолог в София

Специалисти ще приемат пациенти с исхемична болест на сърцето, след прекаран инфаркт и стентиране


Специалистите от кардиологичната клиника на УМБАЛ „Александровска” ще преглеждат безплатно в периода 20 февруари  – 20 март в приемно-консултативния кабинет на клиниката (вход на ул. „Пенчо Славейков”, срещу баня „Мадара”). 

Необходимо е предварително записване на тел.: 02/9230 339, 02/ 9230 467. Направления по НЗОК не се изискват. При наличие на документация, свързана със заболяването (направени изследвания, епикризи и други), желаещите да се консултират е нужно да я представят. 

Исхемичната болест на сърцето представлява стесняване или запушване на кръвоносните съдове, в резултат на което намалява притокът на кръв (кислород) към сърдечния мускул. Най-честата и важна причина е атеросклерозата. 

Рисковите фактори за възникване и развитие на заболяването са повишеното артериално налягане, затлъстяването, тютюнопушенето, захарната болест, а също и наследствената обремененост. 

Болката зад гръдната кост, която понякога се разпространява към шията и лявата ръка, е характерна за различните форми на исхемичната болест на сърцето – стенокардия, известна още като „гръдна жаба“, и най-тежката – инфаркт.

Коментари