Публикация

Рак на панкреаса - тихият убиец

Рак на панкреаса - тихият убиец

Жълтеница, стомашна болка или промяна в храносмилането са сред симптомите на болестта


Ракът на панкреаса ще отнема все повече човешки животи в рамките на следващото десетилетие, като ще надскочи рака на гърдата и ще стане четвъртата най-смъртоносна форма на онкологичните заболявания, предупреди британската благотворителна организация „Рак на панкреаса“.

Често е трудно ракът на панкреаса да бъде диагностициран достатъчно рано, за да може да се спре разпространението му, тъй като симптомите не са ясно различими. Ако не бъдат въведени нови методи на диагностика, до 2026 г. повече от 11 000 души вероятно ще починат от болестта само във Великобритания. Това е увеличение от 28% спрямо 2014 г., предупреждават от организацията.

Единственото животоспасяващо лечение, което е известно за този вид онкологично заболяване, е операция за отстраняване на тумора. В 92 процента от случаите обаче ракът не е диагностициран достатъчно рано, за да се направи операция.  Затова и при този вид рак преживяемостта на пациентите е най-ниска от всички видове тумори.

Понякога наричат рака на панкреаса тихия убиец. Симптомите за наличието му могат първоначално да се появят и отново да изчезнат.  Ето най-често срещаните от тях:

Жълтеница

Всеки, който забележи, че кожата, както и бялото на очите му са пожълтели, трябва незабавно да отиде на лекар. Хората с жълтеница също така могат да получат сърбеж, да забележат, че изпражненията им са по-бели от обикновено, а урината им е помътняла. Жълтата пигментация на кожата е причинена от натрупването на веществото билирубин.

Жълтеницата може да бъде причинена и от нераково заболяване като хепатит и камъни в жлъчката. Към нея винаги трябва да се отнасяме особено сериозно и всеки над 40-годишна възраст с подобно заболяване веднага трябва да се обърне към специалист, за да му се направят необходимите изследвания.  

Стомашна болка

Панкреасът е голяма жлеза, която е разположена навътре в тялото. Затова най-често срещаният симптом за рак на панкреаса е стомашна болка. Тя може да се появява и да изчезва, както и да се разпростира назад към гърба.  Често пъти тази болка се засилва, когато човек легне, или след хранене.

Необяснима загуба на тегло или апетит

Внезапната и неумишлена загуба на тегло може да бъде знак за сериозна болест като рак на панкреаса, въпреки че също така може да е и в резултат на преживян стрес.

До загуба на тегло може да се стигне, тъй като панкреасът играе важна роля във функционирането на храносмилателната система. Заради напредването на болестта работата на тази система може да бъде нарушена и храната да не се усвоява от тялото.

Лошо храносмилане

Лошото храносмилане е симптом за рак на панкреаса. За него обаче може да има и много други причини. По принцип то не се свързва с болестта, което прави диагностицирането на проблема по-трудно.

Промяна в изпражненията

Тъй като ракът на панкреаса променя храносмилането, организмът вече не може да разгражда мазнините в храната и те след това се изхвърля с изпражненията в големи количества. Това може да направи изпражненията големи, бледи и мазни, с остра неприятна миризма. Отмиват се трудно в тоалетната.

Болестта може да причини също така диария и запек.

Трудно преглъщане

Друг симптом, който може да се появи в резултат на рак на панкреаса, е трудност при преглъщане. При някои хора може да се яви кашлица, задавяне или чувството, че храната се залепя за гърлото им.

Гадене

Ракът на панкреаса може да причини гадене, повръщане и чувство за отпадналост.

Наскоро диагностициран диабет

Панкреасът произвежда хормона инсулин, който помага за контролирането на нивата на кръвната захар. Препоръчително е личните лекари да изпращат пациенти над 60-годишна възраст, които наскоро са диагностицирани с диабет и имат загуба на тегло, на скенер за проверка за рак на панкреаса. 

Източник: В. "Индипендънт"

 

 

Коментари