Публикация

Сътрудничим си със СЗО в областта на общественото здраве

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов се срещна с представителя на СЗО у нас д-р Скендер Сила


Възможностите за засилване на сътрудничеството между България и Световната здравна организация в областта на общественото здраве и програмите за превенция и промоция на здравето бяха обсъдени на среща в Министерството на здравеопазването, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Заместник-министърът д-р Галин Каменов е разговарял с представителя на СЗО у нас и ръководител на мисията д-р Скендер Сила. На срещата са присъствали и д-р Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО в България, проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, и доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

 „В България съществуват проблеми в сферата на общественото здраве, по-специално по отношение на здравно-демографските показатели и разпространението на рискови фактори на поведение. СЗО има огромен опит в тази област и може да ни подпомогне за внедряване на механизмите, доказали своята ефективност“, е изтъкнал д-р Каменов.

Той е допълнил, че общественото здраве вече е приоритет за Министерството на здравеопазването и респективно за държавната политика.

Д-р Скендер Сила е заявил, че СЗО желае да си сътрудничи с държавите от Европейския регион за подобряване здравето на населението. Той е обявил подкрепата си за политиката на МЗ.

Коментари