Публикация

НЗОК отлага плащането на надлимитната дейност на болниците за 2016 г.

НЗОК отлага плащането на надлимитната дейност на болниците за 2016 г.

След 1 април ще се реши дали лечебните заведения да получат средствата 


По-малко от месец след като взе решение да изплати надлимитната дейност на болниците за периода април-ноември, Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса го спря, преди да е изпълнено. 

Това съобщава Центърът за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

Вместо това е взето ново решение, според което дали ще се изплати, или не тази дейност, ще се реши след 1 април. Възлага се на управителя на касата да представи допълнителен анализ за тенденциите и рисковете за изпълнението на здравноосигурителните плащания. 

Така общата сума на неизплатените на болниците пари за 2015 и 2016 г. вече надхвърли 70 млн. лв.

Междувременно продължават преговорите за Националния рамков договор за 2017 г., на които се договарят и плащанията за различните видове медицинска помощ. Преговорите вървят трудно, посочва още ЦЗПЗ.

Подуправителят на НЗОК съобщи, че в институцията са постъпили с 40 млн. лв. по-малко от планираните, като отстъпки за лекарства, средства от фармацевтичните компании. За събота е свикано заседание на Управителния съвет на Българския лекарски съюз, на което вероятно ще се обсъди и ходът на преговорите за нов НРД. Извънредният събор е насочен за 25 февруари. В петък пък заседание ще проведе най-голямата районна колегия на БЛС – Столичната, допълва организацията.

Коментари

Е няма такъв смях. То не беше едно тупане по гърдите от страна на НЗОК и Москов как ще платят надлимитната дейност с парите спестени от въвеждането на пръстовия идентификатор, то не беше чудо. Последва бурна радост от страна на някои болници. После Москов се махна и дойде Семерджиев, който каза, че нищо не било спестено. И какво се оказа, че сега понеже няма нищо спестено, как лъже НЗОК и МЗ, от НЗОК се отмятат и няма да платят и стотинка. Нашето здравеопазване прилича на един сапунен сериал. При това от най-накдърните!