Публикация

От печата: Удари ни фалшив грип

От печата: Удари ни фалшив грип

Симптомите са почти като на същинската инфлуенца, ваксина няма 


Удари ни фалшив грип, като заболеваемостта се е увеличила осезаемо само за една седмица в цялата страна, пише в. „Монитор“.

Данни на регионалните здравни инспекции показват, че заболяването не е от същинските щамове на инфлуенцата. Симптомите са като на същинския грип с изключение това, че не поваля веднага на легло, а мъчи с дни.

Само за 5 дни в София са заболели 1326 души, показва справката на инспекцията в столицата. Според специалистите обаче, броят на болните е много повече, но хората предпочитат да се лекуват сами.

Става въпрос за остри респираторни заболявания, причинени от пара-, рино- и аденовируси. Все още има и случаи на типичния грип, коментира пред всекидневника националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Тя пояснява, че лекото затопляне на времето допринася за разпространението на заразата. Най-доброто средство за оздравяване и по-бързо възстановяване е човек да си остане вкъщи и да ограничи контактите.

Този тип заболявания могат да протичат и без температура, но с всички останали симптоми на типичния грип – хрема, втрисания, остра кашлица, възможни са и повръщания, пояснява проф. Кожухарова. И допълва, че срещу тях няма ваксина, тъй като те се променят много бързо.

Независимо, че заразата не е толкова тежка, колкото грипа, тя може да причини усложнения особено при децата и възрастните хора, предупреждават лекари. Най-често става дума за пневмонии, бронхити и ларингити, но в по-редки случаи не са изключени и белодробни или сърдечни усложнения.

Коментари