Публикация

От печата: Почти половината от парите за здраве отиват за лекарства

От печата: Почти половината от парите за здраве отиват за лекарства

България плаща най-много на търговци на медикаменти, по данни на „Евростат“


България е страната в Европейския съюз, която отделя най-голям процент от средствата за здравеопазване за плащания към търговците на дребно и доставчиците на медицински стоки. Това показва анализ на Евростат за 2016 г., пише в. „Монитор“.

За разплащания с тях страната ни е заделяла над 42% от парите, определени за здраве. Другото основно перо от здравния бюджет у нас е било за болничните заведения у нас - почти 35 на сто. 14,3% са отивали за осигуряване на доболничната помощ. 

За поддръжка на администрацията и финансовото осигуряване на здравните услуги у нас са били заделяни около 1,7%, а за профилактика и дългосрочни медицински грижи - едва 0,5 на сто.

Като цяло, у нас през 2014 г. за здравеопазване са предоставени около 3,6 млрд. евро, което представлява около 8,5% от брутния вътрешен продукт на страната. С тези средства България се намира на предпоследно място в ЕС по похарчени пари за здравеопазване на глава от населението - около 500 евро, показват още данните на „Евростат“, цитирани от изданието.

Последното място в този показател заема Румъния - едва 388 евро на глава от населението за здравеопазване.

Разликата между двете балкански страни и лидера в ЕС по заделени средства за здравеопазване на глава от населението - Люксембург - е 14:1.

Германия е лидер в ЕС по най-много средства, заделяни за здравеопазване - 321 милиарда евро или 11 на сто от БВП на страната. 

Коментари