Публикация

Талията е най-опасната зона за трупане на мазнини

Талията е най-опасната зона за трупане на мазнини

Затлъстяването там затруднява важни функции в организма


Повечето от нас имат зона от тялото,  където се трупат  мазнините всеки път, когато качим по няколко кила. 

Някои зони не са проблемни, дори там да сме се закръглили. Една обаче е особено проблемна, тъй като натрупаните там мазнини може да се окажат опасни за общото ни здраве. 

Мазнините, които се натрупват около стомаха, в действителност са най-обезпокоителни, коментира Сюзан К. Фрай, професор в Училището по медицина в Mount Sinai, Ню Йорк. 
Излишните мазнини около талията обикновено са т.нар. висцерални мазнини, които се натрупват около вътрешните ни органи. Те се различават от подкожните, които са по-малко опасни. 

Обикновено мазнините около талията са висцерални, т.е. могат да увеличават възпалителните процеси в тялото, което пък да доведе до диабет тип 2, високо кръвно налягане и висок холестерол, обяснява д-р Кристен Гил Хеърстън, медицински директор на Центъра за диабет и ендокринология в медицинския център Wake Forest.

Как да разберем от кой тип са нашите мазнини?
Не всички мазнини в областта на корема са висцерални. Може и сами да определите от какъв тип са вашите с един прост тест:

„Ако легнете по гръб и коремът ви хлътва, тогава най-вероятно са подкожни. Ако обаче тлъстините стърчат нагоре и изглежда, като че ли сте бременни, тогава най-вероятно става въпрос за висцерални мазнини“, обяснява Сюзан К. Фрайд. 

Има и добри новини за натрупаните мазнини, коментира специалистката. Ако те са се събрали около бедрата или задните части, това е далеч по-малко обезпокоително. Всъщност, често това може и да е положително. 

„Ако сте натрупали мазнини по задните части или бедрата, това всъщност се свързва с по-добро здраве и по-нисък риск от сърдечносъдово заболяване или диабет“, обяснява специалистката. 

Източник: Netdoctor

Коментари