Публикация

Подготвят се закони за безвредни храни и напитки

Подготвят се закони за безвредни храни и напитки

Общественото здраве вече е приоритет на МЗ, изтъкна д-р Галин Каменов


Министерството на здравеопазването подготвя два проектозакона – за въвеждане на допълнителни такси за напитките, съдържащи захар, и за поетапното елиминиране на трансмазнините в преработени храни.

Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов.

В здравното министерство днес беше представена визията на настоящото ръководство за политиките, които спешно трябва да се наложат като начин на мислене и дейност на държавата в сферата на общественото здраве.

 „От години сме свидетели на липсата на правителствена подкрепа и политическа воля за решаване на проблемите на общественото здраве“, заяви д-р Каменов и допълни, че то вече е приоритет на министерството. 

Особено тревожни са данните за високата обща смъртност на населението - средната й стойност у нас е 15,1 промила, докато в Европейския съюз тя е 9,82 промила. Сред основните причини за черната статистика са сърдечносъдовите заболявания, а сред рисковите фактори за тях е прекомерната консумация на сол.

За да пречупи негативните здравно-демографски тенденции, МЗ започва преговори с хлебопроизводители и млекопроизводители за снижение на солта в продукцията им.

Заместник-министърът даде заявка, че за двата месеца, с които разполага екипът на министерството, ще се действа за подобряване мениджмънта на националните здравни програми, при част от които са налице проблеми като недостатъчно и късно финансиране.

Д-р Галин Каменов постави акцент и върху необходимостта от засилване на действията по ограничаване на тютюнопушенето чрез организиране на кампании. Нужни са и законодателни предложения за засилване контрола на забраната за пушенето.

За осъществяване на набелязаните цели МЗ ще използва трите основни канала за здравна промоция и промяна на поведението - училищно образование, работа с общопрактикуващите лекари, пациенти и медиите. Ще използваме и социалните мрежи за тази цел“, каза още заместник-министърът.

Участие в пресконференцията взеха и д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор, доц. Христо Хинков – директор на Националния център по опазване на общественото здраве /НЦОЗА/, проф. Пламен Димитров – заместник-директор на НЦОЗА, и проф. Ива Христова – заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

С презентацията на д-р Каменов можете да се запознаете в прикачения файл.

Прикачени файлове

obshchestveno_zdrave_d-r_kamenov_prezentatsiia1.pdf

Коментари

Ганка Добрева
17 фев 2017 17:09

А закон забраняващ продажбата на енергийни напитки за лица под 18г. кога ще има? http://neumirai.org/новини/обснв-дейности/общинските-съвети-по-наркотични-вещества-предлагат-забрана-на-продажбата-на

Интересно как този законопроект кореспондира към идеята на предишния министър д-р Петър Москов за закон за т.нар. вредни храни. От тази информация на пръв поглед се виждат някакви общи точки. Същевременно имам спомен, че законът на Москов бе доста оплют от неговите противници. Един от тях беше и д-р Семерджиев. Сега неговият екип представя подобна идея за въвеждане на допълнителни такси за напитките, съдържащи захар.