Публикация

От печата: Лекарство за сърце не е минало новото сито за плащане от НЗОК

От печата: Лекарство за сърце не е минало новото сито за плащане от НЗОК

Одобрени са нови терапии за хепатит С, онкологични, автоимунни и някои редки болести


17 медикамента са били разгледани досега от комисията за оценка на здравните технологии, сочат докладите от работата й. За 16 от тях експертите са препоръчали да бъдат включени в позитивния лекарствен списък, по който плаща здравната каса, а за един препарат становището е било отрицателно, информира в. „Сега“.

Изданието припомня, че от миналата година у нас действа механизмът за оценка на здравните технологии, като засега през него са длъжни за минават само новите иновативни лекарства, ако производителите им искат да бъдат плащани от НЗОК. 

Пред комисията за оценка на здравните технологии производителят представя данни дали новата терапия ще доведе до подобряване на състоянието на пациентите, дали ще бъде икономически ефективна и какъв ще е финансовият ефект за НЗОК, т.е. тя може да е по-скъпа, но може да е по-ефективна и да спестява други дългосрочни разходи като хоспитализации. 

Представят се и данни за клинични проучвания, икономическа оценка на ползите - колко спечелени години живот предоставя препаратът и при какво качество на живот, анализ на бюджетното въздействие на базата на очакван брой пациенти, оценка на разходите на публични средства за петгодишен период. По данните се изчислява и показател за приемливо ниво на плащане с публични пари, т.е. терапия не се плаща, ако стойността й е над 3 пъти от БВП на глава от населението, т.е. над около 34 000 лв. 

Всекидневникът уточнява още, че до момента комисията е дала отрицателно становище за медикамента Ranexa за исхемична болест на сърцето. 

Няма достатъчно убедителни доказателства относно здравните ползи и икономическата ефективност на въвеждането на новата здравна технология, както и реален анализ на бюджетното въздействие върху платеца“, мотивират се от комисията.

16-те одобрени нови терапии са за хепатит С, онкологични, автоимунни и някои редки наследствени болести като хорея на Хънтингтън, допълва изданието.

 

Коментари