Публикация

Проф. Т. Кантарджиев: Грипът отстъпва, в страната циркулират други вируси

Проф. Т. Кантарджиев: Грипът отстъпва, в страната циркулират други вируси

След грип имунитетът е понижен, необходимо е разнообразно хранене


По данни на Националния център по заразни и паразитни болести броят на хората с грипоподобни оплаквания е около 3 пъти по-малък в сравнение с миналата година по това време. 10 пъти по-малко са материалите от тежко болни хора, през миналата седмица има само един доказан случай на грипен вирус H3N2, който е щамът, характерен за тази година.

Това заяви директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ.

Интересно е, че грипните щамове, които изолирахме във вече преминалата епидемия, бяха потвърдени в Центъра по контрол на заболяванията в Атланта. Tе всички са щам „Болзано“. Това е нов щам, за който нашият център предупреди преди няколко месеца“, посочи проф. Кантарджиев.

Той отбелязва, че изненадващо тази година грипната епидемия е започнала около месец по-рано, взела е застрашителни размери, за кратко време са се разболели много хора.

Вече сме средата на февруари, доста от случаите намаляха, не очакваме някакъв сериозен пик. Разбира се, хигиенните мерки трябва да се спазват - често миене на ръцете, избягване на контакти с кихащи и кашлящи хора, защото остават другите вируси“, подчерта директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според него вирусите, които разболяват хората в момента, са характерни за зимата. Това са корона-, норо-,адено- и риновируси. "Те са неприятни. Тече ти носът две седмици, не можеш да спиш, будиш се от запушен нос. В големите градове сме им свикнали, в малките градове и в селата, където няма близък контакт между хората, те са много редки", каза проф. Кантарджиев и допълни, че тези вируси обикновено не причиняват сериозни усложнения – при грипа може да се стигне до тежки пневмонии, възпаления на нервната система. 

Със затопляне на времето, хората излизат по-често навън, на чист въздух. Влизането в заведения, контактуването с повече хора обаче спомага за бързото разпространение на тези вируси. Лечението е симптоматично – не като при грипа. Ако човек има температура, болки в гърлото, е необходимо да приема противовъзпалителни нестероидни средства.

Проф. Кантарджиев каза още, че след грип имунитетът един-два месеца е понижен, затова човек трябва да се пази от други инфекции. Необходимо е храненето да бъде разнообразно.

Трябва да се има предвид, че когато започне цъфтежът на растенията, прашецът води до алергизиране, при някои хора се появява хрема, предупреди проф. Кантарджиев. Той допълни, че заради отслабения имунитет, вероятността за отключване на алергия е по-голяма.

Коментари