Публикация

"Чудотворна" лицева трансплантация даде на млад мъж шанс за втори живот (видео)

"Чудотворна" лицева трансплантация даде на млад мъж шанс за втори живот (видео)

32-годишният Андрю Санднес (Andrew Sandness) получи втори шанс за нормален живот след като му беше извършена една от най-редките операции в света - почти пълна лицева трансплантация. Операцията е дело на екипа на Mayo Clinic, Минесота, САЩ.


 Андрю буквално губи лицето си при опит за самоубийство с пушка през 2006 г., когато е на 21 години. По ирония шансът му за трансплантация идва именно от друг самоубиец.

Лицевата трансплантация е процес, в който се премахва част или цялото лице на донора и се прикачва към това на пациента, страдащ от лицево нараняване или деформиране. Прикачването на нервите и кръвните тела от донорското лице към това на реципиента е ключово за разкриване на потенциала от усещания и функции, присъщи на едно здраво лице. 

Първата подобна операция е извършена още 2015 г. върху пожарникар-доброволец, който е пострадал от пълно обгаряне на лицето и скалпа по време на изпълнение на служебния си дълг. И тогава резултатите дадоха втора възможност за нормален живот на пострадалия. 

Операцията на Санднес, извършена начело с д-р Самир Мардини (Samir Mardini), е продължила 56 часа - от полунощ в петък до ранните часове на понеделник. В нея са участвали 60 хирурзи, медицински сестри, анестезиолози и други медицински лица. Използвана е напреднала хирургична планираща технология и триизмерен принтер, който да даде на Андрю най-добрия възможен външен вид и функциониране на новото лице.

Трябвали са около 24 часа за отделяне на донорското лице, което включва кости, мускули, кожа и нерви, и почти същото време за подготовка на Санднес. Неговото лице е изцяло възстановено за още 32 часа след това. Медицинският екип е работил на смени, като често са взимали почивка от по четири часа. Санднес вижда лицето си едва три седмици по-късно.

Д-р Самир Мардини окачествява операцията като "чудо". "Това е изключителен пример за екипна работа, сътрудничество и състрадание, която имаме в Mayo Clinic, и аз не мога да бъда по-горд от този екип", изтъква д-р Мардани. "Анди е наш пациент от 10 години. Той се подготвяше усилено за това, през целия възстановителен период беше силен, благ и непоколебим. Анди е невероятен човек и заслужава напълно този дар", допълва хирургът.

В началото на юни миналата година Кейлън Рос не оцелява при опита си за самоубийство и по този начин дава шанс на Андрю. Бременната тогава съпруга на Кейлън, Лили, изпълнява неговата воля да стане донор на органи, въпреки че по този начин ще трябва да среща друг човек с лицето на мъртвия й съпруг. Лили и Андрю все още не са се срещали. Но тя получава писмо от него. "Съпругът ти ще продължи да обича лова и риболова, и кучетата - чрез мен", пише й Андрю.

Анди Санднес все още се възстановява в клиниката, но се очаква да се завърне у дома още този месец. Надеждите му са един ден да се ожени и да има семейство. За момента обаче, се наслаждава на своята анонимност - да отиде на кино, да гледа хокеен мач без втренчени погледи и шушукане. Анди вече е, както сам казва, "още едно лице сред тълпата". И само мисълта за това е достатъчна да го накара да се усмихне.

https://www.facebook.com/MayoClinic/videos/10154379589857517/

източник: Mayo clinic - Видеоклип

Източник offnews.bg

Коментари