Публикация

Чужди специалисти ще консултират и лекуват болни деца у нас

Чужди специалисти ще консултират и лекуват болни деца у нас

Ще бъдат привлечени експерти в областта на детската офталмология, ортопедията и онкохематологията


Фондът за лечение на деца ще привлича повече чужди специалисти за консултации и лечение в страната.

Това съобщи директорът на центъра проф. Владимир Пилософ пред БНР.

В досегашната работа на фонда не е имало активност в привличането на чужди специалисти, които да посещават българските клиники и на място да консултират нуждаещи се деца. Досега само две наши болници са използвали трайно във времето тази практика. Предстои подобен обмен на опит и практики да се случи в областта на офталмологията, ортопедията и онкохематологията“, поясни проф. Пилософ.

По думите му има много области, в които специалистите в страната се броят на пръстите на едната ръка. 

За детската кардиология и детската сърдечна хирургия вероятно не сте чували да се пращат деца в чужбина, тъй като всичко се прави у нас. Хирурзите, които се занимават с тази дейност, са четирима човека, други няма. Подобна е ситуацията в ортопедията“, коментира директорът на фонда.

Той отбеляза още, че над 22,5 млн. лв. са разписани и отпуснати за лечението на 1 375 деца през 2016 г. За изминалата година десет деца, изпратени за терапия в чужбина, са починали.

„Това не е нещо, което трябва да се тръби и нямам никакво желание да правя каквато и да е спекулация. Лечението в чужбина не е панацея, защото медицината в някои области все още не е успяла да достигне до онези методи на лечение, които наистина могат да излекуват пациента, независимо дали в България или някъде по земното кълбо“, смята проф. Пилософ.

Той каза още, че не изпитва „неистово желание“ да остане директор на фонда. „Но няма да предам каузата“, категоричен е проф. Пилософ.

Коментари