Публикация

Детска изложба в подкрепа на чакащите трансплантация


В Националния дворец на децата утре от 14:00 часа ще бъде открита изложбата „Да си добър като дете”.

Тя има за цел да привлече общественото внимание върху проблемите на донорството в България, на хората, чакащи трансплантация, и на живота им след нея, съобщи Министерството на здравеопазването.

Рисунките в експозицията са предоставени от деца в неравностойно положение и от такива, които са претърпели присаждане на органи. Платната са в подкрепа на 27-годишната Елена Димитрова, която очаква животоспасяваща трансплантация в чужбина.

Елена Димитрова страда от заболяването фамилна аденоматозна полипоза (FAP). На 23 януари след тежка неуспешна операция във Военномедицинската академия момичето губи цялото си тънко черво. Състоянието й не позволява поемането на храна през устата. До трансплантацията на тънко черво Елена ще остане в болницата на венозно хранене, което, освен че е изключително мъчително, уврежда останалите й органи и е опасно за нея.

Изложбата „Да си добър като дете”, която ще продължи до 24 март, е част от Националната кампания в подкрепа на донорството и се организира от Българския съюз на трансплантираните, Националния дворец на децата и неформалната гражданска инициативна група в помощ на Ели.

 

 

Коментари