Публикация

С поставяне на имплант в окото лекари спасиха жена от непоносими болки

С поставяне на имплант в окото лекари спасиха жена от непоносими болки

Офталмолозите на МБАЛ ''Света София'' помогнаха на жена с непоносими болки, като поставиха специален имплант в окото. Операцията беше извършена от доц. д-р Христина Благоева, с асистенцията на д-р Владимир Баков.


Жената постъпва в болницата с непоносими болки в лявото око. При прегледа се установява,че те са причинени от изключително високо очно налягане от 53 мм живачен стълб, при норма до 21 mmHg. След проведено локално и общо лечение очното налягане е понижено до 43 mmHg. Пациентката страда от глаукома, която е неподатлива на лечение с капки и лазер. Има и високостепенно късогладство от – 15.0 dpt.
По време на операцията, извършена на 17-ти февруари, в лявото око е имплантиран антиглаукомен шънт, който нормализира вътрешноочното налягане, при пациенти на които конвенционалните методи не помагат. В конкретния случай налягането се стабилизира до 17-19 mmHg , без антиглаукомни капки. Това е поредната операция в МБАЛ ''Света София'', при която е имплантиран антиглаукомен шънт.

Глаукомата засяга около 67 милиона души по света и е втората водеща причина за слепота. Наричат я тихият крадец на зрението, защото много често протича без болка или други обезпокоителни симптоми. Световната здравна организация препоръчва всички хора над 40 г., поне веднъж годишно, да се подлагат на профилактичен преглед с измерване на очното налягане и проверка на зрителната острота. "По-чести профилактични прегледи трябва да извършват пациентите с фамилна обремененост (глаукома) , гранични стойности на очното налягане, късогледство, претърпелите очни травми и диабет", допълва доц. Благоева.

Коментари