Публикация

Прекалено загрижените родители вредят на детския мозък


Родителите, които покровителстват твърде много своите деца, не ограничават само тяхната свобода, но и могат да предизвикат забавяне в мозъчното им развитие.

Японско проучване, публикувано в Progress in Neuro-Psychopharmacology and Biological Psychiatry, е обхванало 50 души на средна възраст 20 години, които са били анкетирани за отношенията с родителите им до 16-ата им година и мозъците им са сканирани.

Резултатите показват, че участниците, които са контролирани най-строго, са имали по-малка маса на сивото вещество в зоната, свързана с психичните заболявания. Пренебрегването от бащата (но не от майката) е имало същия ефект.

Специалистите са установили, че твърде голямото внимание или отхвърлянето от родителите води до отделянето на много кортизол (хормон на стреса) и намаляването на производството на допамин, което е причина за забавяне на растежа на мозъчната материя.

Откритието доказва, че родителското отношение оказва дълготраен ефект върху децата, въпреки че австралийски учени твърдят, че за някои психични аномалии може да се обвиняват само връзките в семейството.

Коментари