Публикация

Започва пролетното изложение „Алея на здравето”


Пролетното изложение „Алея на здравето” днес отваря врати в НДК с безплатни измервания за остеопороза, наднормено тегло, количество въглероден оксид в издишания въздух.

Най-голямото специализирано изложение, насочено към здравето, красотата и превенцията на различни заболявания, което се провежда за 17-и път, ще продължи до 16 март.

В него над 80 фирми ще представят своите продукти. На щандовете ще бъдат показани лекарствени, медицински и фитотерапевтични продукти, включително традиционни лекарства и други препарати.

Основна цел на форума е да представи здравословния начин на живот и да подобри здравната култура на хората.

„Алея на здравето” има сериозна съпътстваща програма, която включва:

Безплатни консултации по здравни проблеми от специалисти:
- Наднормено тегло и анорексия, здравословно хранене, остеопороза, белодробни проблеми и болести, методи за отказване от тютюнопушенето.
- Консултации по различни административни, организационни и потребителски проблеми на пациентите от Конфедерация „Защита на здравето”.

Безплатни измервания на здравни параметри:
• Изследване на дишането при пациенти с белодробни заболявания       
- Функционално изследване на дишането – показва дихателния капацитет, обемните показатели на белия дроб, наличието и липсата на обструкция (спазъм), рестрикция на големите и малките дихателни пътища, показател на степента на задух при пациента. Пулсоксиметър – измерване сатурацията на кислорода в кръвта и пулса.
16 март от 11:00 до 15:00 часа.

• Количество въглероден оксид в издишания въздух с цел ранна профилактика в подкрепа на глобалната международна инициатива за 2010 г. на Българското дружество по белодробни болести и Асоциацията на българите боледуващи от астма  „Здраве за белия дроб 2010”.
13 и 14 март /събота и неделя/ от 13:00 до 15:00 часа. 
               
• Замервания на въглеродния оксид в издишания въздух и представяне на различни методи, средства и практики за отказване от тютюнопушенето, както и на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето.    
12 - 16 март, от 10:00 до 18:00 часа.

• Национална програма за ограничаване на остеопорозата в България
- Безплатни скринингови измервания на костната плътност с ултразвуков апарат. 
12 - 15 март, от 10:30 до 18:00 часа.
- Провеждането на едноминутен тест, чрез който ще може да се оцени и личният   
риск от остеопороза 
12 - 15 март, от 10:30 до 18:00 часа.

• Проблеми, свързани с наднорменото тегло и затлъстяването
- Безплатни измервания на параметри, отнасящи се до наднорменото тегло и 
затлъстяването: индекс на телесна маса; мастна телесна маса; активна телесна маса и  др.
12 – 16 март, от 12:30 до 18:00 часа.

- Представяне на общоевропейския  проект „DIOGenes”, който е мащабна програма за идентифициране, изучаване и прилагане в хранителната промишленост на различни диетични режими, подпомагащи борбата с пандемията на нашето време – затлъстяването.

Форумът се организира със съдействието на Министерството на здравеопазването, Националния център по опазване на общественото здраве и Националната браншова стопанска камара на търговците-дистрибутори на едро на лекарствени средства, медико-санитарни и билкови препарати.

Изложението е отворено за посетители от 10:00 до 19:00 часа, вход свободен.

Коментари