Публикация

До 100 лв. глоба за джипито, ако са ни високи кръвното и захарта

 До 100 лв. глоба за джипито, ако са ни високи кръвното и захарта

Санкциите ще се налагат от районните каси на всеки 6 месеца след оценка на качеството


От 50 до 100 лв. глоба ще плащат личните лекари за всеки пациент, който не е постигнал идеалните стойности за контрол на хроничните заболявания.

Това предвиждат текстовете на глава 6, алинея 171, които преди дни са договорили от Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса в проекта за Национален рамков договор, информира в. „Телеграф“.

Изданието уточнява, че глобите ще се налагат от районните каси на всеки 6 месеца след оценка на качеството по няколко критерия. 

Например, ако диабетик е със стойности на гликирания хемоглобин над 7-8%, а на един хипертоник кръвното му е над 140/90, това ще се счита за незадоволителен контрол и на общопрактикуващия лекар ще му бъдат удържани пари за всеки пациент по отделно. Санкции ще има и за хронично болни, които са с „лош“ холестерол“.

„Глобите ще се налагат за постигнатите „незадоволителни“ резултати от лечението, без значение какви са причините. Това значи, че дори пациентът да е виновен - да се храни неправилно или да има други вредни навици, лекарят ще си го отнесе", отбелязва изданието.

Срещу новите правила се е обявило Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, които са изпратили протестно писмо до здравния министър, председателя на БЛС и управителя на НЗОК. Лекарите настояват за незабавно преразглеждане и промяна на критериите за контрол на хроничните заболявания.

Коментари

Милен  Цветанов
21 фев 2017 14:01

Алелеее! И много ми е интересно как ще ги вземат тия пари и къде ще отидат след това, ако изобщо се случи! Смях в залата!