Публикация

Д-р Неделчо Тотев: След всяка реформа нещата отиват към по-зле

Д-р Неделчо Тотев: След всяка реформа нещата отиват към по-зле

Самоцелното подписване на НРД не е най-важното нещо, смята още председателят на Сдружението на общинските болници


С дългове са започнали 2017 година всички 39 общински болници в страната. Справка от преди седмица на 24 лечебни заведения показва, че задълженията към доставчици са в размер на 16 674 000 лв. 

След всяка реформа нещата отиват към по-зле“, коментира д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници, пред БНР.

Според него един от индикаторите за състоянието на здравната система е показателят смъртност. България е първа в Европа и втора в света по този показател.

За здравеопазването няма читава концепция и фактите го потвърждават“, коментира още д-р Тотев.

Най-вероятно Национален рамков договор в здравеопазването тази година ще бъде подписан, обяви Българският лекарски съюз след първата си среща по темата с представители на здравната каса и новото ръководство на здравното министерство. Повод за удовлетворение на лекарите дава обещаното увеличение на парите със 188 млн. лева за болниците и с 8 млн. лева за извънболничната помощ, посочва още националното радио.

Преговорите трябва да приключат преди 25 февруари. Тогава лекарският съюз ще проведе събор, на който ще реши дали да подпише рамковия договор.

Председателят на Сдружението на общинските болници заяви, че не е оптимист и че не е най-важно самоцелното подписване на НРД 2017.

Иска ми се добре да се осмислят нещата. Без пари медицина няма“, категоричен е д-р Тотев.

Коментари