Публикация

Двама лекари преценили, че трансплантацията на малкия Байрям може да се извърши у нас

Двама лекари преценили, че трансплантацията на малкия Байрям може да се извърши у нас

Детето е на диализа от две години, състоянието му е критично


Критично е състоянието на деветгодишния Байрям Али, когото здравното министерство отказа да пусне за бъбречна трансплантация в чужбина. 

Това съобщи личният лекар на момчето д-р Павлина Крумова пред bTV, като уточни, че от две години то е хрониодиализа и е изцяло зависимо от апаратурата. 

Има неовладяема с медикаменти хипертония – 200 на 120, 170 на 90, която се контролира само и единствено с диализния режим”, обясни д-р Крумова.

По думите й преди трансплантацията трябва да се премести обратно поне единият от сложените на предната коремна стена уретери и да се разшири пикочният мехур, който 8 години не е функционирал.

Освен това, 9-годишното момче от старозагорското село Тъжа има физическите параметри на 4-годишно.

Опитахме да направим такова нещо в „Пирогов”, д-р Момчилов и екипът му определиха операцията като крайно рискова и технически невъзможна”, подчерта медикът.

Пред bTV заместник-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев заяви, че решението за заминаването на детето в Германия е било взето само по мнението на лекар, който не е трансплантолог. Впоследствие бил свикан консилиум с участието на проф. Петър Панчев и проф. Любомир Спасов – лекари с „наистина завидни” референции. Те били единодушни, че операцията може да бъде извършена в България. 

Именно заради тяхното становище здравното министерство e отказало да издаде формуляра, нужен за заминаването на Байрям в Германия. Вместо това, той ще бъде опериран от тях в болница „Лозенец” в София. Детето ще постъпи в сряда в лечебното заведение.

Министърът може да издаде Формуляр S2 след като се установи, че тази дейност не може да се извърши в България. Проф. Панчев е трансплантирал 4-годишно дете, което е завършило висше образование, има семейство и е живо и здраво”, каза още заместник-министърът.

По думите на д-р Кундурджиев изпращането в Германия е щяло да бъде закононарушение, а Общественият съвет на фонда, взел решението, „не е експертен орган”.

Коментари

Колко детски бъбречни трансплантации е направил проф. Любомир Спасов?! Колко дела се водят срещу болница "Лозенец" от родители на починали чернодробни деца?! Колко български деца остаряха и починаха на хемодиализа без да дочакат така важната за тях трансплантация?!До кога чиновници от МЗ ще спират лечението на български деца и ще ги оставят в болката и мъките им?!