Публикация

Д-р Венцислав Грозев: Единството на съсловието днес е необходимо повече от всякога

Д-р Венцислав Грозев: Единството на съсловието днес е необходимо повече от всякога

Да не се подвеждаме от провокации и планирани опити да не бъде сключен НРД 2017, призова председателят на УС на БЛС 

 

 

 

Уважаеми колеги,

Протоколът изисква да употребя това обръщение, но истината е, че ми се иска да имам честта и привилегията да се обърна към Вас със „Скъпи приятели”. Именно такива трябва да бъдем и да не се разделяме на касти, групи, привърженици, поддръжници, опоненти. Единството е гарант за запазване на уважението помежду ни и към великолепната ни, светла и чиста професия.

Обръщам се към Вас с молба да се вслушаме в разума си, да не се подвеждаме от провокации и планирани опити да не бъде сключен Националният рамков договор за медицински дейности 2017 г. В това число е недопустимо разпространяване на неверни твърдения за позицията на една от нашите районни колегии, прокарване на интриги, създаващи напрежение. Подобно поведение на отделни личности поставя на риск благосъстоянието на цялата лекарска общност.

Всички ние, членовете на Управителния съвет на БЛС, сме търсили в преговорния процес с НЗОК най-добрите резултати за практикуващите лекари, независимо в кое подразделение на медицинската помощ осъществяват своята дейност. Само заедно и в рамките на общия договор имаме възможност да гарантираме, че няма да бъдем подведени поотделно, тъй като Съборът е нашият коректив, а не нечие ходатайство. 

Договорният процес ни позволява да надграждаме и търсим вътрешно разбирателство, позволява ни сами да определяме правилата си. Нашите мнения, препоръки, критики подлежат на вътрешен дебат пред собствените ни съсловни органи, като не бива да предоставяме право другиму да диктува и отсъжда в полза на едни или други наши колеги. Ние притежаваме необходимия ценз, воля и дух, както и организационни форуми, позволяващи ни сами да решаваме професионалните си въпроси, какъвто е и световният образец.

Вярвам във Вашата далновидност и уникалност, ценя мнението Ви и разчитам, че няма да позволим по един елементарен начин да бъдем разделяни и владени!      

С уважение,
д-р Венцислав Грозев
председател на УС на БЛС

Коментари