Публикация

Д-р Ив. Мануков: Сърдечните хирурзи не източват здравната каса


В Клиниката по инвазивна кардиоголия към Университетската болница „Св. Георги” в Пловдив всичко е документирано - и писмено, и с дигитални записи, и не се притесняваме от проверки, заяви завеждащият клиниката д-р Иван Мануков.

„При направените досега инспекции не са констатирани нарушения, и аз не мога да повярвам на това, което се тиражира в публичното пространство”, посочи д-р Мануков.

Той определи като нелепи твърденията, че 50 на сто от случаите, диагностицирани като инфаркт, се оказват лъжливи.
Според него е клевета и информацията, че при 62 % от случаите ненужно са поставяни стендове на пациенти.

Health.bg припомня, че тези данни бяха съобщени от новото звено за медицински одит към здравното министерство и се отнасят за злоупотреби при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Д-р Иван Мануков подчерта, че здравната каса нито веднъж не се е произнесла положително за нарушения в инвазивната клиника на УМБАЛ-Пловдив, която обслужва най-много пациенти в Южна България.

По повод информацията, че лекарите в клиниките за инвазивна кардиология получават между 15 и 30 хил. лева месечно, д-р Мануков съобщи, че основните заплати в пловдивската клиника са по няколкостотин лева, а допълнителните възнаграждения се получават за положен извънреден труд.

„Българската нация е в трагично здравословно състояние и обществото не може да си затваря очите пред този факт”, отбеляза началникът на Клиниката по инвазивна кардиоголия към пловдивската УМБАЛ.

Той припомни, че основната причина за смъртните случаи у нас са сърдечните заболявания – 75 % от тях.

„Страната ни все още е на едно от последните места по лечение на пациенти с миокарден инфаркт”, допълни д-р Иван Мануков.

Коментари