Публикация

Кога жените решават да станат майки?


Повечето жени смятат, че най-подходящото време да родят е когато са на възраст между 25 и 34 години.

 

Така са отговорили малко над 75% от запитаните жени в анкета на „Форбс”. 42% са на мнение, че най-добре е да станат майки от 25 до 29 години, а 17% посочват, че възрастта няма значение.

 

Според допитването, обикновено в периода между 25 и 30 години жените поставят основата на кариерата си и вече са готови да поемат ролята на майки. Биологичният часовник е фактор само за 21% от анкетираните. 

 

В запитването са участвали 2210 жени, като половината от тях вече са имали деца. Повече от 50% от жените, които още не са били родили, са отговорили, че планират да имат 2 деца, а малко над една трета имат желание да родят 3 или повече наследници.

 

Въпреки че много жени съчетават или планират да комбинират майчинството с работата, 62% смятат, че отглеждането на деца се отразява негативно на кариерата. Само 30% от работещите жени обаче са отговорили, че децата са попречили на изпълнението на служебните им задължения.

 

Резултатите от допитването показват, че жените, които са станали майки на по-крехка възраст, имат по-малки доходи през живота си, и че колкото по-рано родят, толкова по-слабо се реализират професионално.

 

68% са отговорили, че са избрали правилно възрастта, на която да родят. Повечето от тях са станали майки, преди да навършат 35 години.

 

Около 60% от жените, които са родили първото си дете между 35 и 39 години, са посочили, че е трябвало да родят по-рано.

 

Повечето от работещите жени са се върнали на работа след раждането по финансови причини и имат същото работно време, както преди това.

63% от работещите жени отговарят, че следват примера на майките си, които едновременно са отглеждали децата си и са работили. 

Коментари