Публикация

Д-р Славчо Близнаков: УМБАЛ „Св. Анна“ е финансово стабилна, няма лев просрочено задължение

Д-р Славчо Близнаков: УМБАЛ „Св. Анна“ е финансово стабилна, няма лев просрочено задължение

Напрежение в болницата заради твърденията за натрупани дългове


Университетската болница „Света Анна“ в София е една от малкото болници в страната, която няма нито един лев просрочено задължение. Тя е финансово стабилна и изплаща всичко преди падежа на задължението. 

Това заяви изпълнителният директор д-р Славчо Близнаков пред БНТ.

През последните дни лечебното заведение е обхванато от сериозно напрежение. Това е една от болниците, която според служебния министър д-р Илко Семерджиев е със застрашително нараснали дългове. На първата пресконференция министърът заяви, че лечебното заведение е натрупало 14 млн. лв. задължения. През 2015 г. те са били 8,3 млн. лв.

Това означава, че ние имаме предизвикателство да възстановим справедливостта и да отстраним лошите решения“, подчерта тогава министър Семерджиев.

Тези цифри са в несъответствие с действителността. От тези 14 млн. лв. 6,5 млн. лв. са апаратура и ремонти, които са извършени, заплатени и очакваме да влязат в капитала на дружеството, така че те не висят и не се дължат на никого. Това не са дългове. Просто чакаме акционерното събрание, за да минат от едната графа в другата“, поясни д-р Близнаков.

Попитан дали това са тези 6 млн. лв., които са капиталови разходи, изпълнителният директор на бившата Окръжна болница заяви:

Да. Около 50 000 лв. от тях са разсрочено плащане за апаратура. Има още едни милион и 700 хил., които са револвиращ инвестиционен фонд в следващите 10 години. Това е безлихвен заем на болницата, също за апаратура. Това също се води към задълженията.

Освен това към така наречените задължения се начисляват 2,5 млн. лв. заплати, които към 31-ви ние ги дължим на персонала, те са в касата на болницата. На 10-ти ние ги изплащаме. Трябва да изплатим евентуално гаранции на фирмите, които работят с болницата, тъй като дейността на лечебното заведение нараства рязко през последните две години“.

Той отбеляза, че краткосрочните задължения към доставчиците, които се дължат към следващия месец-два, са 3 млн. лв. Преди това са били 2,9 млн. лв. Това не са просрочени задължения обаче.

Света Анна“ е една от най-стабилните болници. Работи и изплаща всичко, което е получила. Нямаме просрочени задължения. За миналата година имаме печалба – болницата завършва на положителен финансов резултат – 205 хил. лв. Това е след плащане на данъците“, подчерта д-р Близнаков.

Той допълни, че през 2014 г. приходите от медицинска дейност са 34 млн. лв., а 2016 г. -  40 млн. и 200 хил. лв. Броят на преминалите болни през лечебното заведение е нараснал значително.

През обновеното Спешно отделение на болницата за 9 месеца са преминали над 10 хил. пациенти повече.

Пред следващите една-две седмици ще бъде открита още една реновирана клиника в лечебното заведение – тази по неврология.

Коментари