Публикация

Специалисти се съвещават за спешна трансплантация на малкия Байрям

Специалисти се съвещават за спешна трансплантация на малкия Байрям

Той ще получи животоспасяващо лечение бързо, уверяват от МЗ


Министерството на здравеопазването разпореди свикването на разширен консилиум от специалисти заради нуждата от спешна трансплантация на бъбрек на 9-годишния Байрям Али, съобщиха от ведомството.

Момчето е в критично състояние, от две години е на хемодиализа. Министерството отказа да го пусне за трансплантация в чужбина, въпреки че Фондът за лечение на деца в чужбина е одобрил да финансира терапията му.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев е разговарял вчера с близките на Байрям от старозагорското село Тъжа.

 „Ще направим всичко необходимо детето да получи животоспасяващо лечение. Допитваме се до водещите български трансплантолози, които имат доказан опит и са готови да оперират Байрям“, е казал д-р Кундурджиев. Дългогодишната медицинска практика на заместник-министъра е в областта на нефрологията и кардиологията.

На 23 ноември миналата година по предложение на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца, директорът на институцията проф. Владимир Пилософ издава заповед за подпомагане на лечението на момчето в Университетската клиника Тюбинген, Германия. Предложението на Обществения съвет не е придружено от съответните експертни становища, а решението за лечение в чужбина се основава единствено на мнението на д-р Димитър Русинов, който не е трансплантолог, изтъкват от здравното министерство.

Съгласно законовите разпоредби МЗ има право да изпрати пациент за лечение в чужбина само след експертната преценка на специалисти-трансплантолози и на националния консултант.

България разполага със специалисти с голям опит в трансплантациите. От 50 години у нас се правят успешни присаждания на органи. Не бива да се отнасяме с недоверие към възможностите на родните трансплантолози, нито към базата, с която разполагат“, е подчертал д-р Атанас Кундурджиев.

Само в “Александровска” болница за последните години са направени над 300 трансплантации, сред които и на деца.

Коментари